Еврото поевтиня спрямо долара в очакване на облекчена парична политика от ЕЦБ


Еврото поевтиня спрямо долара в очакване на облекчена парична политика от ЕЦБ
Снимка:

406

Еврото поевтиня спрямо долара в сряда, ден преди срещата на Европейската централна банка. Европейската валута бе притисната от очакванията, че ЕЦБ може да предприеме бъдещи намаления на лихвените проценти. Пазарните анализатори са на мнение, че ЕЦБ ще запази паричната си политика непроменена на срещата си в четвъртък, но е възможно президентът на ЕЦБ Марио Драги да намекне за бъдещо парично облекчаване на пресконференцията след срещата. Прогнозите за растежа и инфлацията в еврозоната е най-вероятно да бъдат занижени, което ще даде повод на ЕЦБ за възможно намаление на основния лихвен процент в еврозоната през следващите месеци.

За покачването на долара спрямо еврото и йената спомогнаха и данните за нарастването на наемане на работна ръка в частния сектор. Според доклада са открити нови 198 000 работни места през февруари, при очаквани 170 000, което бе още един знак за подобрение на пазара на труда в САЩ.

Някои анализатори дори спекулират, че ЕЦБ може да намали лихвените проценти в четвъртък, за да помогне на борещите се за растеж европейски икономики, но според мнозинството пазарни анализатори такава драстична мярка едва ли ще бъде предприета без преди това да има ясен сигнал от ЕЦБ. Очакванията са по-скоро на заседанието в четвъртък да бъде даден знак за бъдещи действия от страна на ЕЦБ.

Еврото поевтиня в сряда до 1,2970 долара, като това е третият ден от последните четири, през които еврото се търгува под ключовото ниво от 1,30 долара. Спрямо йената еврото леко нарасна - до 121,90 йени.

Доларът достигна едноседмичен връх спрямо йената от 94,11 йени, като в края на деня се разменяше за 94 йени.

Японската централна банка също ще проведе своята среща тази седмица. Инвеститорите не очакват някакви промени в политиката на ЯЦБ, като по-драстични мерки се очаква да бъдат предприети на следващата среща на ЯЦБ на 3-4ти април, като тогава начело на ЯЦБ ще бъде новият управител Харухико Курода. Курода се очаква да бъде официално назначен като управител след потвърждение от парламента. Той е застъпник на агресивната парична политика.

Пазарните анализатори очакват цената на долара да се движи в диапазона от 90-95 йени, до 3ти април.

Английската централна банка също ще проведе среща в четвъртък, като прогнозите са, че АЦБ може да увеличи покупките на облигации, за да се стимулира мудната британска икономика. В края на търговията стерлингът падна с 0,8% спрямо долара до 1,4990 долара.

Австралийският долар получи тласък по време на търговията в сряда, след като данните от Австралия показаха, че австралийската икономика е нараснала с 0.6% през последното тримесечие. По време на късната търговия в сряда, все пак  австралийският долар поевтиня спрямо щатския, до 1,0230 щатски долара.

Златото с покачване в сряда след волатилна търговия

Цената на златото нарасна в сряда, но анализаторите очакват поскъпването на акциите на Wall Street и данните показващи подобряване на икономиката на САЩ да притиснат благородния метал, който се възприема за сигурно убежище. Новините, че централната банка на Южна Корея е закупила 20 тона злато през февруари и очакванията, че отливът на средства от фондовете, инвестиращи в злато, ще намалее, подкрепиха златото и то поскъпна за втори поредн ден след четри поредни дни на загуби.

Американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average достигна нов рекорден връх след обнадеждаващия доклад за нарастналото наемане на работници в частния сектор.

Спот цената на златото се покачи с 0.4% до 1582 долара за тройунция.

От началото на годината цената на златото е спаднала с 6% и с около 18% от рекордните 1920.30 долара за тройунция, достигнати през септември 2011 година.

Петролът поевтиня, след като правителствените данни на САЩ показаха, че  вътрешните запаси от суров петрол са нараснали повече от очакваното. Данните показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се повишили с 3,83 милиона барела при очаквано покачване от 0,9 милиона барела. Нарастването на запасите е породено от намалената консумация на петрол през зимните месеци и намаляването на износа на петрол от САЩ през изминалата седмица. 

Американският суров петрол поевтиня с 29 цента и достигна цена от 90,43 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички