Еврото поскъпна след изявлението на Марио Драги


Еврото поскъпна след изявлението на Марио Драги
Снимка: Thinkstock/Guliver

2416

Еврото успя да поскъпне спрямо щатския долар след изявлението на Марио Драги. Председателят на ЕЦБ заяви, че световните лидери трябва да стигнат до консенсус по въпроса какви са проблемите на световната икономика както и да бъдат предприети действия с цел да се стимулира икономическия растеж и откриването на нови работни места. Драги заяви още, че слабият икономически растеж може да бъде преборен единствено чрез политика, насърчаваща растежа. За пример той посочи държавните разходи. Според Драги разминаванията в паричните политики на централните банки може да създаде несигурност на валутните пазари.

Британският паунд успя да поскъпне за първи път след референдума от 23 юни. Британската валута достигна 1.3315. Поскъпването обаче е незначително на фона на двудневния срив, който претърпя лирата, падайки с над 10%. Дните след референдума в Обединеното кралство бяха най-лошите за паунда от 1973 година. Акциите на британските банки загубиха една трета от стойността си.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, завърши с понижение до 96.112 след най-силното двудневно движение от септември 2008 година.

Поскъпването при петрола доведе до ръст при стоковите валути. Австралийският долар нарасна с около 0.8 на сто до 0.7383. Канадският и новозеландският долар също завършиха на положителна територия. Доларът успя да поскъпне спрямо йената, воден от апетита за риск. Зелените пари се покачиха до 102.65 йени.

Ръст при доходността на щатските и британските облигации

Наблюдава се подобряване на настроението при доходността по американските и британските облигации. В същото време книжата на периферните страни (в частност на Италия и Испания) се сринаха до нови дъна.

Доходността по 10- годишните британски облигации нарасна с 2.7 базисни точки до 0.95%. В същото време 10- годишните щатски книжа се покачиха с 3 базисни пункта до 1.47%.

10- годишните германски облигации останаха без изменение на -0.112%.

Към момента вероятността Фед да предприеме вдигане на лихвите през декември се оценява на 8.6%. Има 39.5% вероятност от Английската централна банка да понижат лихвените нива по време на заседанието на 14 юли.

Фондовите пазари с ръст за първи път след Brexit

След два тежки дни, в които записаха сериозни загуби, фондовите пазари в Европа и САЩ си поеха дъх, приключвайки търговията на зелена територия. В Европа Stoxx 600 нарасна с 2.5%, водещият британски индекс FTSE 100 отчете повишение от 2.6 на сто. Положителните нагласи на инвеститорите се пренесоха и отвъд океана, където S&P500 затвори с повишение от 1.8%.

Банковите акции успяха да се покачат с 3.2%, но това е недостатъчно след срива от 10% в рамките на две сесии. JPMorgan Chase и Wells Fargo поскъпнаха с 2,5%.

Акциите на минните компании се повишиха, подкрепени от доброто представяне на черното злато. Ценните книжа на Exxon Mobil поскъпнаха с 2.3%, докато тези на Marathon Petroleum скочиха с 8.4%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички