Еврото поскъпна, след като Гърция успя да сключи сделка с еврозоната


Еврото поскъпна, след като Гърция успя да сключи сделка с еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

1256

Еврото поскъпна спрямо долара в петък, след като министрите от еврозоната се съгласиха да удължат спасителния план за Гърция с нови четири месеца.

Споразумението премахна непосредствената заплаха Гърция да свърши парите следващия месец и да бъде принудена да напусне еврозоната. Така новото ляво правителство на Атина ще може да опита да договори по- дългосрочно намаляване на дълга с официалните кредитори.

Еврото поскъпна до връх за сесията на 1.1428, след което се отдръпна до 1.1384, където бе преди началото на срещата на европейските министри.

Ковчежникът на Европейския съюз, Германия, която е и най- големият кредитор на Гърция, настоя да бъдат направени „значителни подобрения” в ангажиментите за реформи в Атина, преди да приеме удължаването на финансирането.

Някои инвеститори бяха притеснени, че предоговарянето на спасителния пакет за Гърция може да засегне и други страни, които се нуждаят от помощ.

Тази седмица във вторник търговците ще гледат изявлението на Джанет Йелън, председателят на Фед, пред Банковата комисия на Сената, очаквайки всякакви намеци за това кога централната банка може да започне повишаването на лихвения процент.

Протоколът от януарското заседание на Фед, който бе публикуван в сряда, бе изтълкуван като по- миролюбив от очакваното, тъй като някои чиновници изразиха опасения относно твърде бързото повишаване на лихвения процент.

Служителите на Фед обсъдиха също и влиянието, което упорито ниската инфлация оказва върху увереността на централната банка да предприеме повишението.

Златото поевтиня след като Гърция сключи сделка с еврозоната

Златото поевтиня в петък при накъсана търговия, флиртувайки със 7- седмичното дъно, след като от еврозоната се съгласиха да удължат спасителния план за Гърция с 4 месеца, докато цената на метала се запътваше към своята четвърта поредна седмица на загуба.

Спот златото поевтиня с 0,7% до 1 204.28 долара за тройунция. Металът изгуби 2,5% на седмична база, като в сряда падна до най- ниското си ниво за последните 6 седмици на 1 197.56, след като надеждите за успешно приключване на преговорите на Гърция с еврозоната разпалиха апетита за риск.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 2.70 долара до 1 204.90 долара за тройунция.

Еврото се търгуваше в близост до върховете за деня спрямо долара, след като бе изготвен спасителният план.

Новият фокус тази седмица ще бъде изявлението на председателят на Фед, Джанет Йелън, този вторник, като търговците ще внимават за следи относно евентуалното увеличаване на лихвения процент през юни, въпреки предпазливия тон в протокола от януарското заседание на централната банка.

Всяко увеличение на лихвения процент би наранило търсенето на нелихвоносното злато.

Ликвидността бе ниска при втория най- голям консуматор на злато в света. Китай, както и в няколко други азиатски страни, тъй като пазарите бяха затворени за честването на Китайската Нова година.

Цената на златото получи известна подкрепа от търсенето в Китай преди началото на празниците, тъй като металът бива купуван за подаръци.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 1,1% до 16.37 долара за тройунция, платината изгуби 0,7% до 1 157.75 долара за тройунция, след като по- рано достигна 5- и половина годишно дъно на 1 151.40, а паладият поевтиня с 0,6% до 779.80 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички