Еврото продължава да пада до нови 12-годишни дъна срещу долара


Еврото продължава да пада до нови 12-годишни дъна срещу долара
Снимка: Thinkstock/Guliver

3060

Еврото удари ново 12-годишно дъно през нощта и е в отчаяно положение след началото на количествените поощрения на Европейската централна банка, които подчертават разликата в монетарните политики на еврозоната и САЩ.

Програмата по изкупуване на облигации на стойност над 1 трилион евро на ЕЦБ стартира в понеделник и оказва силен натиск върху единната валута. Доходността по облигациите на много държави в еврозоната е на отрицателна територия, а на други на рекордно ниски нива за всички времена. В момента 30-годишните германски облигации дават по-ниска доходност от 2-годишните американски облигации.

Евро/долар падна до 1.0505, което е най-ниска стойност след март 2003 година. Продължение на спада ще засили спекулациите за паритет с долара, което не се е случвало след 2002. Развитията в Гърция също не помагат на еврото. Атина изглежда не може да убеди европейските си партньори да предоговорят условията по заема на стойност 240 милиарда евро.

Пазарите очакват по-късно днес данните за продажбите на дребно в САЩ, за да видят дали има по-силни аргументи за по-ранно повишение на лихвите на Федералния резерв. Това предположение силно нарасна след данните в петък за трудовата заетост в САЩ.

Несгодите на еврото, които съвпаднаха с ръст на европейските акции, където германския индекс ДАКС поставя нови рекорди, доведе до сравнение с йената, когато ЯЦБ стартира своята програма за покупки на облигации. Тя започна през април 2013 и се засили през октомври 2014. Долар/йена скочи от 93 до 122 йени, докато индекса Никей нарасна до 15-годишен връх след старта на количествените поощрения. Ситуацията в момента е подобна и инвеститорите продават еврото и купуват европейски акции.

Евро/стерлинг падна до 7-годишно дъно на 0.7011. Евро/йена поевтиня до 2-годишно дъно от 127.64.

Долар/йена е на 121.44 и не е далеч от 8-годишния връх на 122.04, който постигна във вторник. Новозеландският долар е силен след оптимистичните изказвания на Новозеландската централна банка и запазването на лихвите стабилни на нива от 3.50%. Пазарите се бяха позиционирали за по-предпазливи коментари. Новозеландският долар е на 0.7317 срещу зелените пари и се отдалечава от 5-седмичното дъно на 0.7191 от вчера. Австралийският долар е на 0.7596 и получава малка подкрепа от слабото покачване на заетостта в Австралия, но остава близо до 6-годишното дъно от вчера на 0.7561 срещу американския си съименник.

Непрестанни загуби на златото заради силния долар

Златото е близо до 3-месечното дъно, а метала пада за девети пореден ден, заради силния долар и нарасналите очаквания за скорошно повишение на лихвите в САЩ. Спот цената е 1153 долара за тройунция след дъното вчера на 1147.10 долара, което е най-ниска стойност след 1 декември.

Златото търпи големи загуби след петък, когато силен доклад за трудовата заетост в САЩ засили очакванията, че Федералния резерв скоро ще сложи край на политиката на нулеви лихви. Според инвеститорите по-високите нива на лихвите в САЩ ще намалят търсенето на активи, които не плащат лихви като например златото. Силата на долара също намалява търсенето на сигурност в жълтия метал.

Златото не получава подкрепа от слабостта на акциите, тъй като комбинацията от силен долар, слаби технически показатели и негативното позициониране на инвеститорите оказва натиск. Според технически анализатори цената и още ще слиза. Мнозина очакват пробив на дъното от ноември 2014 на 1131.85 долара.

При непрекъснатите загуби през последните 9 дни, златото загуби всички печалби за годината и в момента отчита вече загуби от 3%.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че активите му са намалели в началото на седмицата до най-ниски нива за последния месец.

Следвайки златото, останалите благородни метали също падат. Платината се търгува на най-ниски нива след 2009, докато среброто е на 3-месечно дъно.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички