Еврото продължава да печели заради надеждите, че Гърция ще получи ново финансиране


Еврото продължава да печели заради надеждите, че Гърция ще получи ново финансиране
Снимка: Thinkstock/Guliver

1704

Еврото се търгува близо до триседмичния връх срещу долара, който попадна под широк натиск. На единна валута помогнаха и надеждите, че изпитващата нужда от свежи средства Гърция е по-близо до осигуряването на ново финансиране.

Зелените пари изчакват данните по-късно днес, който мога или да задълбочат поевтиняването или да го спрат преди края утре на заседанието на Федералния резерв. Индексът за жилищата и потребителското доверие са докладите днес, които ще дадат представа за състоянието на американската икономика, който все още не е набрала пълна скорост и намали очакванията на пазарите за повишение на лихвите още през юни.

Евро/долар скочи вчера до 1.0927, а днес е на 1.0844. Двойката приближава горния край на рейнджа 1.0457-1.1062 в който се търгува след удареното в средата на март 12-годишно дъно. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас направи размествания вчера в своя екип, който води разговорите с кредиторите от Европа и МВФ. Целта на хода е очевидно да се даде на финансовия министър Янис Варуфакис по-малко активна роля при преговорите. Назначението на по-умерени традиционни преговарящи, запознати с европейската бюрокрация, повиши оптимизма, че ще има споразумение преди края на май когато има огромни плащания.

Въпреки всичко ситуацията остава отново мрачна, тъй като премиера Ципрас допълни, че основен приоритет на правителството остава навременното изплщане на заплатите и пенсиите като допълни, че и фалит по дълга също не е вариант. Гърция е изправена пред среща на европейските финансови министри от Еврогруп на 11 май, ден преди да трябва да плати 700 милиона евро на МВФ.

Долар/йена е почти без промяна на 119.11, след като вчера скочи до 119.44 при рязка реакция на съобщението за намаляване на кредитния рейтинг на Япония от агенция Фич до А, което е с пет единици по-ниско от топ оценката ААА. Резултатът беше краткотраен и очакван, а йената приемаше и в миналото подобни намаления на рейтинга без проблем. В четвъртък има редовно заседание на ЯЦБ, което е по-рисково събитие. Евро/йена е на 129.52, а вчера почти удари нивата от 130.

Високо доходните валути бяха сред най-добре представящите се благодарение на растежа на цените на суровините. Петролът се намира на най-високи нива за 2015 и това помогна на канадския долар да удари нива от тримесечен връх срещу южния си съсед на 1.2080. Австралийският долар достигна пет седмичен връх от 0.7873 и остава да се търгува близо до нето. В речта на председателя на Австралийската централна банка Глен Стивънс нямаше нищо което да повлияе на валутата. Стивънс отбеляза, че няма да коментира монетарната политика, тъй като следващото заседание е след само една седмица. Инвеститорите са разделени относно вероятността дали банката ще намали на 5 май лихвите, който в момента са на нива от 2.25%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички