Еврото продължава да търпи разпродажби след началото на програмата на ЕЦБ


Еврото продължава да търпи разпродажби след началото на програмата на ЕЦБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

2157

Еврото и днес удари ново 12-годишно дъно, след като опитите за покачване бяха посрещнати с нови разпродажби, което показва, че инвеститорите остават негативно настроени към единната валута. В началото на азиатската сесия евро/долар падна до 1.0457, което е най-ниска стойност след януари 2003. Последва слабо възстановяване и покачване до 1.0520 в сутрешните часове.

Миналата седмица еврото падна с 3.2%, което е най-голям седмичен спад след септември 2011 и дойде с началото на програмата от стимули по изкупуване на облигации на стойност 1.1 трилиона евро от Европейската централна банка. Кросът евро/йена е на 127.66 след 21-месечното дъно в петък на 126.85. Долар/йена е на 121.30 и е близо до 8-годишния връх от 122.04. Силата на долара идва от очакванията, че Федералния резерв скоро ще повиши лихвите. Мнозина предполагат, че Фед ще положи основите на такова действие в средата на годината още на заседанието си през тази седмица.

Само седмица след началото на европейската програма от стимули и доходността по повечето облигации в еврозоната ефективно удари нулеви нива, рекордно ниски стойности или в повечето случаи и отрицателни стойности. Много анализатори допускат и още по-големи спадове, тъй като програмата ще трае до септември 2016.

Канадският долар слезе на 6-годишно дъно срещу южния си съсед заради комбинацията от сила на зелените пари и падащите цени на петрола. Американският долар достигна нива от 1.2824 канадски долара. Фючърсите на американския лек суров петрол паднаха до 6-годишно дъно от 43.57 долара за барел и разшириха тежките загуби от миналата седмица заради силата на щатската валута и предупреждението от Международната агенция за енергетика за нарастващи нива на запасите на петрол.

Златото е слабо преди заседанието на Фед

Златото днес е близо до тримесечно дъно, притиснато от силния долар и преди заседанието на Федералния резерв тази седмица, което може да определи времето на повишението на американските лихви. Металът е на 1159 долара за тройунция след отчетения в петък шести седмичен спад за последните седем седмици.

Миналата седмица беше достигнато дъно от 1147.10 долара, което е най-слаба стойност след 1 декември и се дължеше на силните данни за пазара на труда в САЩ и нарасналите очаквания за увеличение на лихвите на Фед през юни. Инвеститорите ще следят започващото във вторник двудневно заседание на Фед за по-голяма яснота относно действията на централната банка. По-високите лихви водят до по-слабо търсене на злато, тъй като то не носи лихва. Самата сила на долара намалява привлекателността на златото, тъй като го прави по-скъпо за притежателите на други валути.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust намаляха в петък с 0.04% до 750.67 тона, което е най-ниска стойност след края на януари.

Еврото падна днес до ново 12-годишно дъно срещу долара, тъй като последното покачване беше посрещнато от силни разпродажби, което показва недоверието на инвеститорите към единната валута.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички