Еврото продължи да се покачва


Еврото продължи да се покачва
Снимка:

374

Еврото продължи да се покачва и днес по време на азиатската търговия, след новините от вчера, че МВФ иска да увеличи фондовете си за борба с европейската дългова криза. Негативни данни за заетостта в Австралия обаче ограничиха австралийския долар.

Единната валута достигна 1.2880 спрямо нива на затваряне в Ню Йорк от 1.2855 и се отдалечи значително от 17-месечното дъно на 1.2624. Пробиви над върха от 13 януари на 1.2879 и на 21-дневната пълзяща средна на 1.2875 биха отворили пътя за тест на върха от 5 януари на 1.2946.

Кросът евро/йена достигна 98.80 след двуседмичния връх от вчера на 98.90. Поскъпването след 11-годишното дъно на 97.04 е вече 2%.

Докато опасенията за дълговете в еврозоната ще продължат да притискат единната валута, някои стратези смятат, че сегашното покриване на къси позиции може да има и още пространство за развитие. Евро/йена пък може да се насочи през годината към 90, но за момента никой вече не притежава евро за продажби и всички покриват тези къси позиции, когато чуят положителна новина от Европа.

МВФ ще се опита да събере повече от два пъти повече средства отколкото има в момента, като ще начере нови 600 милиарда евро с които да помага на държавите, които са пред фалит в еврозоната. Един от рисковете за по-продължителни печалби на еврото е нуждата на Гърция да достигне до споразумение по смяна на дълга с кредиторите си, за да избегне перспективата от фалит, когато 14.5 милиарда евро ще станат дължими през март под формата на облигации, чиито падеж изтича.

Пробив на еврото над 1.3145, основно дъно от октомври, би сигнализирал формиране на дъно, но мнозина остават скептични дори за пробив на 1.30. Продажбите на облигации днес в Испания и Франция също ще тества настроенията на пазарите. Засега аукционите в еврозоната преминаха без особени промени след масовите кредитни намаления на рейтингите в петък от „Стандард енд Пуърс”. В сряда, Португалия успя да продаде всички планирани емисии за 2.5 милиарда евро, докато аукционът на двегодишни книжа в Германия се радваше на силен интерес.

Долар/йена отново е без промяна на 76.75.

Подобреното търсене на рискови активи, което повдигна еврото, помогна и на високодоходните валути, а те получиха сила и от печалбите на Уолстрийт, където „Голдман Сакс” отчете печалби над очакванията на анализаторите и разсея част от опасенията за печалбите на банките.

Австралийският долар обаче спадна до дъно от 1.0378 след данни показали, че заетостта в Австралия е намаляла с 29 300 души през декември в сравнение с очаквания на пазара за увеличение от 10 000 души. Валутата се разменяше сутринта за 1.0392 срещу зелените пари и се отдръпна от 11-седмичния връх на 1.0450 достигнат във вторник, както и падна под 200-дневната пълзяща средна на 1.0407. Слабостта на пазара на труда може да увеличи очакванията за трето намаление на лихвите на Австралийската резервна банка по време на заседанието й на 7 февруари. Пълната заетост нарасна с 24 500, а безработицата се установи на 5.2%, което е малко под очакванията на пазарите да 5.3%.

Изненадващо слааби данни за инфлацията в Нова Зеландия също отнеха 50 пипса от валутата при котировките й срещу американския долар по време на азиатската сесия. Нивата от 0.8028 не са много далеч от две и половина месечния връх на 0.8082, който беше ударен вчера. Новината за инфлацията показва, че местната икономика отслабва и това дава възможност на Резервната банка на Нова Зеландия да намали лихвите ако е необходимо.

Златото расте 

Спот цената на златото нарасна днес и е на път към четвърти пореден ден от печалби, подкрепено от надеждите за увеличено финансиране от МВФ на борещите се с дълговата криза европейски държави.

Официални представители на Г-20 ще обсъждат плана по време на среща в Мексико днес и утре. Увеличение на ликвидните средства ще бъде от полза за жълтия метал, както и за по-рисковите активи. Освен от разговорите за финансирането от МВФ, металите получават подкрепа от свежи покупки от някои фондове, както и от физическото търсене. То обаче намаля от Китай, докато страната се насочва към едноседмичните празници по случай китайската нова година.

До този момент цената е нараснала с 1.5% през тази седмица, използвайки подновения оптимизъм за световния растеж, дошъл след положителни данни от Китай, САЩ и Германия, които помогнаха и на еврото, акциите и останалите суровини. Спот цената днес се повиши с 0.3% до 1665 долара за тройунция и приближава 1667, което е върхът по-рано от тази седмица. Технически анализатори предполагат, че целта надолу за метала от 1625 е била временно забравена.

Несигурността около европейската дългова криза продължава да пречи на покачванията, а инвеститорите следят отблизо напредъка при разговорите между Гърция и нейните кредитори за размяна на дълга. Провал на тези разговори би насочил Гърция към фалит, който пък навредил на еврото и разстроил световната икономика.

Анализаторите очакват нови повишения на златото, тъй като фундаментите за негова сила не са се променили. Ключовите подкрепи на златото остават непокътнати, като те се простират от покупки на централни банки до негативни лихви и увеличаващ се дългосрочен инфлационен натиск

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички