Еврото с ново 2-годишно дъно


Еврото с ново 2-годишно дъно
Снимка:

324

Еврото се понижи до ново 2-годишно дъно срещу долара и удари 5-седмично дъно срещу йената след срещата на европейските финансови министри, която не предложи положителни изненади.

Европейската единна валута се потопи до 1.2246 долара, което е най-ниското й ниво от 1 юли, 2010 г. Във вечерната търговия еврото слабо се покачи до 1.2252 долара.

Спрямо британския паунд, единната валута се понижи до най-ниската си стойност от ноември 2008 г., а спрямо австралийския долар еврото се понижи за първи път в историята си под 1.20.

Испания ще получи за банките си първия транш от 30 милиарда евро в края на месеца, съобщи председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Освен това Еврогрупата реши да даде на Испания още една година, до 2014 г., за да намали дефицита до 3% от БВП.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос подчерта, че двете споразумения, постигнати с Еврогрупата - за подпомагане на банките и за отстъпки в сроковете за намаляване на дефицита - са много добри за испанските интереси и са напълно независими.

След като Испания получи финансова помощ, Италия също започна да проявява интерес. Вчера италианският министър-председател не изключи възможността страната да поиска помощ от Европейският спасителен механизъм. "Опасно е да се твърди, че Италия никога няма да има нужда от спасителния пакет", заяви Монти във вторник след срещата на финансовите министри, на която бе дискутирано спасяването на испанските банки.

Изпадналата в затруднено положение заради тежката дълговата криза страна ще натрупа според МВФ по-висок дълг, отколкото се очакваше. Експертите на МВФ повишиха прогнозата си за дефицит до 2,6 процента от брутния вътрешен продукт от 2,4% досега. Така общият дълг ще нарасне до 126,4% през 2013 г., а не, както по-рано се очакваше, само до 123,8%.

Болард от Федералният резерв на САЩ заяви, че няма условия на този етап за нова програма за количествени улеснения -QE3. По-късно тази вечер, пазарните участници ще насочат вниманието си към протокола от срещата на FOMC.

Ръстът на долара оказа натиск върху суровините

Всеобщото покачване на американския долар на валутните пазари, оказа натиск върху цените на златото и петрола.

Разрастващите се дългови проблеми в Европа предизвикаха масови продажби на евра, както и спад на европейските и американските борсови индекси. Цената на американския лек суров петрол се понижи с 1.5 долара за барел по време на вчерашната търговия, до 84 долара. Тази сутрин черното злато се търгува на цена от 85.40/50 долара за барел.

Златото също понижи стойността си с около 22 долара за деня, до 1566/67 долара за унция. Тази сутрин ценният метал се търгува на цена от 1573/74 долара за унция.

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички