Еврото с покачване спрямо останалите валути


Еврото с покачване спрямо останалите валути
Снимка:

519

Еврото се изкачи до 11-месечен връх спрямо долара в понеделник, поскъпвайки и спрямо останалите валути, като основни причини за това бяха решението на Европейската централна банка да не увеличава размера на финансиране към страните от съюза и данните за по-добрите перспективи пред икономиката на Испания - четвъртата най-голяма икономика в еврозоната.

Единната европейска валута продължи да поскъпва и спрямо йената, достигайки цена от 120.12 йени - най-високото си ниво от май 2011 г. Основна причина за поскъпването бе силният натиск от страна на японското правителство върху Японската централна банка, с цел да се облекчи паричната политика в страната. Паричната политика на Япония на облекчаване и широко финансиране на икономиката рязко контрастира с позицията на ЕЦБ. В края на деня еврото се разменяше за 119.60 йени.

Също в понеделник председателят на Федералния резерв на САЩ, Бен Бернанке, не даде индикация колко дълго ще продължи програмата на ФЕД за закупуването на активи. Вместо това, той акцентира върху необходимостта от повишаване на тавана на дълга на САЩ.

След като достигна 11-месечен връх от над 1.3400 долара, еврото отстъпи до цена от 1.3376 долара в края на деня, след прибиране на печалби от страна на инвеститорите и недобрите данни за размера на индустриалното производство в еврозоната, което падна за трети пореден месец.

Според някои пазарни участници в краткосрочен план се очаква еврото да достигне цена от 1.3500 долара поради разминаването в покупателната стойност на еврото и долара, причинено от различните фиксални политики на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.

В подкрепа на еврото бе доклад, показал намаляла зависимост на испанските банки от финансирането на ЕЦБ. Данните от Испанската централна банка показаха, че  заемите на испанските банки от ЕЦБ са се понижили до 357.3 милиардa евро през декември, което е спад 2,1% спрямо ноември. Някои стратези обаче смятат, че впечатляващите печалби на еврото са били твърде бързи и европейската валута е изложена на риск от разпродажби. Намаляването на разходите по заемите за силно задлъжнелите Испания и Италия разсеяха донякъде страховете отностно дълговата криза в еврозоната, но икономическа обстановка в региона остава нестабилна. Засега ЕЦБ успява да отложи очакванията за облекчаване на икономиката, но ако данните за производителността и бизнес климата в ЕС продължат да са негативни, възможността за облекчена парична политика от страна на ЕЦБ става все по-голяма.

Еврото реализира добри печалби спрямо швейцарския франк и британския паунд. Спрямо франка еврото поскъпна до 13-месечен връх, а спрямо паунда достигна 9-месечен връх.

Еврото последно се търгуваше за 1.2330 франка, като по-рано достигна връх от 1.2341 франка, най-високото ниво от декември 2011г. Единната валута се разменяше за 0.8319 паунда, като по-рано през деня достигна връх от 0.8328 паунда, най-високото си  ниво от април миналата година.

Доларът се разменяше за 89,50 йени в края на деня. Като по-рано удари връх от 89,67 йени, най-високото си ниво от юни 2010 г., Мнозина пазарни анализатори очакват доларът да достигне цена от 90 йени през следващите дни. Япония миналата седмица одобри пакет от 117 млрд. долара стимули за иконимиката, най-големият пакет от началото на финансовата криза, за да се опита да измъкне японската икономика от рецесията.

Златото с покачване в понеделник

Златото поскъпна в понеделник, стимулирано от силното евро и увеличеното физическо търсене от Китай. Очакванията за агресивна парична политика в Япония също оказаха подкрепа на златото.

Като цяло движения на валутния пазар оказват слабо влияние върху цената на златото, която варира между  1660 и 1680 долара за тройунция.  Анализатори очакват цената на кюлчета да варира в тесен рейндж, докато инвеститорите не получат по-добри сигнали за здравето на световната икономика и посоката на паричните политики на централните банки.

По данни на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ инвеститорите са намалили своите нетни дълги позиции в злато до четиримесечно дъно.

Физическото купуване на ценният метал в Китай бе доста силно, след като златото поевтиня в петък, а юанът достигна рекордно високо ниво срещу долара. Това направи цената на златото доста атрактивна за местния пазар в Китай.

Спот цената на златото в края на деня бе 1668.50 долара за тройунция, като по-рано през деня достигна връх от 1674 долара за тройунция.

Петролът се повиши в понеделник, подсилен от слабият американски долар, по-силното търсене на бензин и дизел, и от решението на Саудитска Арабия да намали производствената си квота. Някои анализатори коментираха решението на Саудитска Арабия като нормално, поради намаленто сезонно търсене на петрол. Според други обаче се цели изкуствено покачване на цената на петрола.

Търговците на петрол бяха в очакване и на стартирането на изграждането на ключов нефтопровод в Съединените щати, което ще доведе до по-близки цени на петрола в различните щати. Тъй като в момента цените на петрола в Средния Запад са доста под тези в останалите региони на САЩ.

Цената на петролът в края на деня бе 94.14 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички