Еврото с понижение след пресконференцията на Марио Драги


Еврото с понижение след пресконференцията на Марио Драги
Снимка:

427

Еврото поевтиня спрямо долара и йената в четвъртък, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги изрази загриженост относно неотдавнашното повишение на валутата и възможните икономическите рискове, като по този начин засили опасенията за бъдещо намаляване на лихвените проценти в еврозоната. Съвсем според пазарните очаквания, Европейската централна банка остави основния лихвен процент непроменен на ниво 0.75%.

Драги заяви, че икономическата активност в еврозоната трябва да се възстановява постепенно през 2013 г., като за момента негативните отзиви за икономиката са повече отколкото положителните. Драги каза също, че обменния курс на еврото е близо до дългосрочната си средна стойност, като дори е отишъл по-далеч, отколкото мнозина анализатори са очаквали.

"Обменният курс не е политическа цел, но е важен за растежа и ценовата стабилност, и ние със сигурност искаме да видим дали поскъпването е трайно", бяха точните думи на банкера.

Според пазарни анализатори речта на Драги е била по-скоро неутрална и  отбранителна, което означава, че намаляването на основния лихвен процент в еврозоната е все още на масата. Ако еврото поставя прекалено голям натиск върху индекса на потребителските цени (CPI), ЕЦБ може да предприеме намаляване на лихвените проценти с цел компенсиране на натиска върху износните цени.

Единната валута завърши дневната си търговия на ниво 1.3398 долара, което е спад с 0.9%, като понижението достигна 1.3369 долара - най-ниското ниво от 25 януари. Според инвеститори реалното ниво на еврото е в границите между 1,30 и 1,40 долара за следващите три до шест месеца. Но други са на мнение, че еврото е подценено и след корекцията се очаква ново поскъпване на европейската валута.

Спрямо йената еврото последно се търгуваше за 125.38 йени, което бе спад с  1% за деня.

Въпреки спада в четвъртък, единната валута е поскъпнала от началото на годината с около 1.6% спрямо зелените пари и с около 9,6% спрямо йената.

Въпреки че по време на търговията в четвъртък йената се повиши спрямо еврото и долара, голяма част от инвеститорите смятат, че траекторията на движението на йената остава надолу, подсилена от новината, че следващият президент на Японската централна банка ще въведе по-убедителни действия за отслабване на йената.

Доларът приключи на 93,61 йени, което е спад с 0.1% за деня. Анализатори очакват йената да се обезцени до 95-100 йени за долар, в зависимост от това кой ще бъде новият президент на Японската централна банка.

Златото поевтиня след поредица покачвания и спадове

Златото поевтиня в четвъртък във волатилна сесия, след като изказването на председателя на Европейската централна банка Марио Драги поднови икономическите страхове относно еврозоната. Ценният метал падна в тандем с американските акции и промишлени стоки, поради опасенията от рецесия.

Драги заяви, че икономическата активност в еврозоната се очаква постепенно да се възстанови по-късно през 2013 г., но рисковете са по-скоро негативни, отколкото положителни.

Техническият анализ ускори загубите в златото, след като металът не успя да се издигне над 55-дневна пълзяща средна, която златото не е преодолявало от края на октомври 2012 г.

Спот цената на златото се понижи с 0,3% до 1671.44 долара за тройунция, като по-рано по време на сесията златото достигна дъно от 1,662.80 долара за тройунция и връх от 1683 долара за тройунция. Физическото търсене започна да отслабва предвид няколкото поредни почивания с оглед на Лунната нова година в Китай.

Междувременно производството на злато в Китай се е повишило за шеста поредна година, достигайки рекордните 403 тона през 2012 г., което класира Китай като най-големият производител на злато в света.

Американският суров петрол поевтиня в четвъртък с 80 цента до 96,40 долара за барел, повлиян от спада на борсата в Ню Йорк, поради опасенията от рецесия.

Цената на суровия Брент обаче достигна до петмесечен връх от 117 долара за барел, след новината, че Иран е отказал преговори със САЩ относно ядрената си програма. Иран е един от основните членове на ОПЕК и всяко политическо напрежение може да доведе до затрудняване на износа на петрол от Близкия Изток. В подкрепа на цената на Брент бе и новината за авария по основния нефтопровод в Нигерия.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички