Еврото с ръст за трета поредна сесия


Еврото с ръст за трета поредна сесия
Снимка:

378

 Еврото се покачи до най-високата си стойност за последните 10 дни спрямо американския долар, достигайки до 1.3265 долара. Единната валута нарасна и спрямо другите си конкуренти на форекс пазара, като японската йена, британския паунд и високодоходните валути – австралийски и новозеландски долар.

Подкрепа за европейската валута оказаха макроикономическите данни от еврозоната, както и задействаните процедури по оказване на финансова помощ за Гърция.

Положителното салдо по текущата сметка на еврозоната е нараснало през януари, достигайки най-голямото си равнище за последните почти пет години, сочат официалните данни на ЕЦБ.

Излишъкът по текущата сметка през януари е нараснал до 4.5 млрд. евро - най-високо ниво от март 2007 г. насам. За предходния период стойността бе ревизирана възходящо до излишък от 3.4 млрд. евро, спрямо този от 2 млрд. евро при първоначалното изчисление. Това се данни, с приложени сезонни корекции.

Финансовата подкрепа за Гърция доведе до известно успокоение на пазарите и предизвика допълнително покриване на къси евра. Атина получи първия транш от 5,9 млрд. евро от втория спасителен пакет, одобрен от Еврогрупата, за излизане на страната от кризата. Освен този транш ще бъдат отпуснати още 25 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност, които ще отидат за подпомагане на банковия сектор в страната.

Според анализ на Барклиз капитал, основната част от инвеститорите очакват, че Португалия и Ирландия ще преструктурират дълга си.

В тази насока се изказа и изпълнителният директор на PMICO - най-големият фонд в света опериращ на дълговите пазари, Мохамед Ел-Ериан. Той заяви, че очаква Португалия да бъде следващата страна от еврозоната, която ще изпадне в тежко финансово положение. Според него икономиката на страната се намира в низходящо спираловидно движение и ще се нуждае от втори спасителен план, тъй като първоначалната финансова помощ за 78 млрд. евро ще се окаже недостатъчна.

Прогнозите за португалската икономика да се свие с 3,3% през тази година, а това би бил най-големият спад от 70-те години на ХХ век. По думите на Ел-Ериан настоящата година ще покаже дали еврозоната ще се разпадне или ще се превърне в по-малка, но по-силна единица.

„Доста капитали изчакват да видят какво ще се случи. Наистина доста“, подчерта главният съизпълнителен директор на Pimco. Той добави, че инвестициите ще започнат в момента, в който има яснота как ще се развие положението в еврозоната“.

Петролът запазва възходящата си тенденция

Петролните фючърси с доставка месец май продължават да се търгуват в близост до най-високите си нива за годината. Американският лек суров петрол нарасна по време на вчерашната търговия до 108.40 долара за барел. Фючърсите на сорта Брент се покачиха до 125.70/80 долара за барел.

Като цяло тенденциите при суровината се запазват възходящи. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) през следващите няколко месеца цената на петрола ще расте заради все по-малките стратегически резерви от горива на основни играчи на пазара.

По изчисления на МАЕ световните запаси от петрол са около 2,5 млн. барела за ден, докато между 2008-2010 година бяха 3,5 млн. барела. През януари износът на петрол от Саудитска Арабия е скочил с 2% до 7,5 млн. барела дневно. Според Bank of America петролът сорт Брент щe тества 140 долара за барел през 2012 г. Банката повиши прогнозата за петрол -WTI до 118 долара.

Тази сутрин американският петрол се разменя на цена от около 108 долара за барел, а сортът Брент се котира в нивата към 125 долара за барел.

Златото отчете минимално повишение от около 5 долара за унция по време на вчерашната търговия, но по време на азиатската сесия тази нощ бе подложено на натиск и отново се търгува на нива от 1657/58 долара за унция. Според швейцарската банка UBS ценният метал се намира в критичен период.

Банката понижи перспективите за цената на златото в течение на един месец до 1550 долара за тройунция от 1775 долара, както и прогнозата за три месеца напред до 1600 долара от 1950 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички