Еврото се движи в рейндж спрямо долара


Еврото се движи в рейндж спрямо долара
Снимка:

499

Еврото се задържа стабилно срещу долара, но успя да се наложи над останалите основни европейски валути във вторник, след излизането на неочаквано силни данни за Германия и след като реализираните от Португалия солидни обеми правителствени облигации успокоиха опасенията относно икономиката на еврозоната.

Еврото, което падна с 0.9% спрямо долара от началото на годината, може да отслабне допълнително, в случай че еврозоната продължи да линее поради рецесията, което би принудило ЕЦБ да облекчи още повече монетарната си политика, след намаляването на основния лихвен процент миналата седмица.

Но във вторник Германия докладва за неочакван ръст при индустриалните поръчки през март, при очаквания за спад, което накара инвеститорите да ограничат късите си позиции по рано през сесията.

По-рано през вчерашния ден, Австралийската централна банка изненада инвеститорите като намали лихвения си процент до рекордно ниското ниво от 2.75%, избутвайки австралийския долар до двумесечно дъно на 1.0152 спрямо американския му съименник.

Пазарът беше разделен на два лагера по отношение на шансовете за намаляването на лихвения процент на Австралия. Обвързаният с растежа австралийски долар последно беше на ниво 1.0178, което означава, че е загубил 0.7% от стойността си спрямо щатската валута, в рамките на деня. След това той се отблъсна от ключовата подкрепа на 1.0150, тъй като инвеститорите смятат, че той все още има предимства над американския долар, тъй като предлага атрактивна доходност дори и след намаляването на лихвения процент.

Във вторник погледите на инвеститорите се насочиха към Португалия, за да закупят първите за последните две години 10- годишни правителствени облигации, като по този начин помогнаха страната да отговори на изискванията на ЕЦБ за включване в програма за подкрепа при погасяването на дълговете.

Еврото достигна до връх за сесията на 1.3131 долара след обявяването на немските данни, но след това стигна до 1.3074 и се задържа там.

Единната валута се представи много по- добресрещу швейцарския франк, покачвайки се с 0.2% до 1.2294 и нарасна с 0.4% до 0.8446 спрямо британския паунд.

На пазара за опции очакваната месечна волатилност стигна до най- ниските си нива от януари насам, което може да се приеме като сигнал, че еврото най- вероятно ще продължи да се движи в рейндж спрямо долара. От март насам то се търгува в диапазона между 1.2740 и 1.3243.

Междувременно йената се покачи спрямо долара и еврото. Притесненията относно политическото напрежение около Иран и Сирия накара инвеститорите да потърсят сигурност в йената. Тя е приемана за сигурно убежище поради високата си ликвидност. Във времена на криза японските инвеститори имат склонност да прибират у дома спестяванията си, инвестирани в активи отвъд морето.

Доларът падна спрямо японската валута с 0.4% до 98.98, докато еврото се понижи с 0.3% до 129.48 йени.

Златото се понижи, на фона на ръста на борсовите индекси 

Златото си даде почивка във вторник, загубвайки блясъка си на алтернативна инвестиция, след като капиталовите пазари се покачиха заради надеждите за устйчиво възстановяване на САЩ, както и поради това, че публичните фондове намалиха запасите си от кюлчета до най- ниските нива за последните три години.

Макар физическите покупки да помогнаха на златото да отскочи от удареното през април двугодишно дъно, дневният отлив при фондовете доведе до намаляването на интереса на инвеститорите, към златото, чиято цена падна с повече от 12% през 2013г., след като се покачваше постоянно през всяка от последните 12 години. Последно за деня златото се търгуваше на цена от 1452 долара за тройунция, което бе спад от 16 долара за деня. Очакванията са, че златото може да се понижи до достигнатато на 1 май дъно на 1439.74 долара за тройунция.

В месечния си доклад, американската Енергийна Информационна Администрация, намали прогнозите си за потреблението на петрол през 2013 и 2014г. поради спадове в Европа и Япония.

Американският суров петрол спадна до 95.13 долара за барел, следвайки загубите на S&P 500 и DJI 30, но по късно пътищата им се разделиха, тъй като акциите се покачиха до връх за сесията, водени от печалбите в енергииния сектор и сектора за производствени материали.

Американският институт за стокови резерви, обяви, че запасите на суров петрол на САЩ са се повишили с 680 000 барела, което е много по- малко от предварителната прогноза за 1.9 милиона барела.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички