Еврото се изстреля до 18-месечен връх спрямо йената


Еврото се изстреля до 18-месечен връх спрямо йената
Снимка:

447

Еврото нарасна значително по време на търговията в четвъртък, след като Европейската централна банка запази нивото на лихвените проценти и не даде знак за бъдещи съкращения на разходите за стимулиране на европейската икономика. В подкрепа на еврото бяха и данните за стабилния китайски износ, които развенчаха опасенията отностно глобалния икономически растеж.

Единната валута се повиши за първи път през новата година в три поредни сесии срещу долара, след като ЕЦБ единодушно остави лихвените проценти без промяна на ниво от 0,75 процента. Повечето пазарни участници бяха притеснени от възможността за промяна на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, но след като това не се случи, еврото реализира мигновено покачване.

Според Нийл Гилбърт, пазарен стратег в GFT Forex Мичиган, "нормалният тон на президента на ЕЦБ, Марио Драги, на реализъм бе заменен в речта му в четвъртък с определена доза оптимизъм. Той се усмихваше по често, бе по-сигурен в потенциалното възстановяване на европейската икономика и се чувстваше горд от свършената от него работа." Драги заяви, че икономическата слабост на еврозоната се очаква да продължи и през 2013 г., но регионът трябва постепенно да се възстанови по-късно през годината.

Инвеститорите бяха привлечени от еврото и от нарастващите надежди за по-бързото възстановяване на световната икономика през тази година, след като Китай, втората най-голяма икономика в света, съобщи данни за по-голям от очакваното износ.

Еврото бе подкрепено и от силното търсене на  2-годишните испански облигации, което доведе доходността на облигациите на Испания да падне до 10-месечно дъно.

В края на деня еврото се разменяше за 1,3272 долара, най-високото си ниво от 2-ри януари досега. Спрямо йената еврото се разменяше в края на деня за 117,82 йени, а в ранната петъчна търговия еврото достигна цена от 118,57 йени.

Марк Чандлър, валутен стратег в Brown Brothers Harriman в Ню Йорк: "Очаква се еврото да тества цената от  1.33 долара в следващите дни.”

Доларът поскъпна за втора поредна сесия спрямо йената, минавайки две и половина годишния си връх от 88,40 йени, достигнат в петък. Доларът се разменяше в края на деня за 88,77 йени, като в ранната петъчна търговия достигна цена от 89,32 йени, най-високото си ниво от юни 2010 г. досега.

Основна причина за покачването на долара спрямо йената бе увеличаването на залозите за агресивна парична политика от страна на Японската централна банка.

Британският паунд поскъпна спрямо долара, след като Английската централна банка остави лихвените проценти и количествата парични средства за облекчаване на икономиката непроменени. Последно за деня паундът се разменяше за 1,6156 долара.

Силните данни за износът на Китай допълнително отслабиха йената, тъй като инвеститорите потърсиха по-високодоходни валути, като австралийският долар, който нарасна до четиримесечен връх спрямо щатския долар и четри и половина годишен връх спрямо йената. Последно за деня австрлийският долар се разменяше за 1,0598 долара и 94,15 йени.

Златото реализира сериозно покачване след решенията на ЕЦБ

Цената на златото нарасна с 1% до 1675  долара за тройунция в четвъртък, отчитайки най-голямата си дневна печалба за тази година. Основна причина за покачването бе решението на Европейската централна банка да запази нивото на лихвените проценти и да не прави бъдещи съкращения на разходите за стимулиране на европейската икономика.

Други ценни метали от групата на платината също се покачиха с около  2%, след като данните за  растежа на китайския износ предизвикаха широки печалби в промишлените стоки и акции. Подобрените продажби в САЩ на превозни средства също увеличи търсенето на ценни метали.

Златото е в подем, след като удари четири и половина месечно дъно от 1625 долара за тройунция миналата седмица.

Според някой пазарни участници златото е подценено от опасенията, че ФЕД и ЕЦБ може да преустановят своите политики на стимулиране на икономиката, но това няма да стане скоро и цената на ценният метал се очаква да нарастне. Икономиката на еврозоната  ще остане слаба и през 2013 г., заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, прогнозирайки постепенно възстановяване в края на 2013 г.

В края на деня цената на спот златото бе 1675,15 долара за тройунция, след като по-рано достигна едноседмичен връх от 1678.60 долара  за тройунция.

Петролът отчете най-голямото си покачване в четвъртък от началото на годината, след като новината, че лихвените проценти в Европа остават непроменени, отслаби долара спрямо еврото, довеждайки до покачване на цените на суровините, които са рекапитализирани в долари. Търсенето и предлагането също повлияха на цената на суровия петрол и природния газ.

Американският суров петрол удари четиримесечен връх от 94,66 долара за барел, след което леко поевтиня до 93,90 долара за барел, поради прибиране на печалби.

За повишаването на цената на петрола роля имаше и новината, че производител номер 1 в света Саудитска Арабия е намалила квотите за износ. Икономическите данни от Китай допълнително раздуха очакванията за търсенето на петрол.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички