Еврото се отдръпва от 6-седмичния връх срещу долара


Еврото се отдръпва от 6-седмичния връх срещу долара
Снимка:

422

По време на нощната търговия еврото се отдръпна от 6-седмичния връх срещу долара, докато инвеститорите теглеха печалби след най-силната седмица на единната валута за последното тримесечие и очакваха споразумение между Гърция и частните й кредитори.

Допълнително напрежение възникна около Гърция след предложения, че страната трябва да се откаже от контрола на бюджетнта си политика в полза на европейски институции. Това предизвика гневна реакция от финансовия министър Евангелос Венизелос.

Еврото поевтиня в 7 часа с 0.3% до 1.3178, приближавайки подкрепата при дъното на Ичимоку облака, който се формира на дневните графики около 1.3165.

Миналата седмица единната валута поскъпна с 3%, докато спекулантите покриваха къси позиции. Движението стана при липсата на негативни новини от Европа и при общо отслабване на долара, а не защото еврото е станала особено привлекателна валута. Поради тази причина нови печалби при еврото са малко вероятни и ограничени от обратни изкупувания. В момента погледът на всички се насочва към днешните преговори в Гърция.

 Сделката по размяна на гръцки дълг, която би намалила дългосрочната стойност на притежаваните от частни лица облигации с около 70%, се счита за почти постигната, което повишава надеждите, че най-засегнатата засега държава от дълговата криза в еврозоната ще избегне фалита.

Малко вероятно обаче е сделката да стане факт преди срещата през днешния ден на европейски лидери, които ще се съберат да дискутират бюджетните правила з правителствата и начините за стимулиране на растежа на Стария континент. В неделя Венизелос заяви, че Гърция е напълно способна да изпълни обещанията си. Според него всеки който поставя някоя нация пред дилемата за икономическа помощ или национално достойнство забравя важни исторически уроци.

По-рисковите активи попаднаха под натиск днес и това прави еврото уязвимо. Данни от петък показаха, че спекулантите са увеличили нетните къси позиции в еврото за пета поредна седмица до рекордни нива в седмицата завършваща на 24 януари. Непосредствена съпротива за единната валута са нивата около 1.3250, където се намира 50% корекция на спада от ноември до средата на януари. Чистият пробив обаче над дъното от октомври на 1.3145 предполага, че валутата е успяла да формира за момента дъно.

Кросът евро/йена е на 101.05 след дъното от 100.60 в петък. Евро/австралийски долар също се възстановява и се разменя за 1.2440 при дъно през този месец за всички времена от 1.2220.

Долар/йена е на 76.65 и се стабилизира след две сесии на резки спадове. Зелените пари попаднаха под натиск миналата седмица, когато Фед сигнализира, че няма да повишава лихвите до поне края на 2014 година и остави отворени опциите си за нови стимули.

Австралийският долар, който удари в четвъртък тримесечен връх срещу американския си съименик от 1.0688, е сред основните губещи днес и слезе до 1.0583.

Дилърите следят и цените на петрола, за да преценят търсенето на рискови продукти, докато нараства конфликта между Иран и Запада относно ядрените амбиции на Техеран.

Най-висока стойност на златото след началото на декември

Златото поевтиня днес, след като по-рано достигна 7-седмичен връх, а инвеститорите очакват изхода от преговорите по гръцката сделка. По-слабият от очакваното растеж на американската икономика оказва обаче подкрепа на метала.

Европейските лидери, които днес ще подпишат постоянен спасителен фонд за еврозоната, се очаква да се споразумеят за балансирани бюджетни правила в националните законодателства. Нерешените проблеми в Гърция обаче хвърлят сянка върху предстоящите разговори.

Златото удари връх от 1739 долара за тройунция, което е най-силно ниво след 8 декември, при търсене на сигурни активи след данните от САЩ показали, че растежът през четвъртото тримесечие е бил по-слаб от предвижданото, въпреки че е най-бързият за последните една и половина години.

Сутринта жълтият метал се разменяше за 1732 долара за тройунция. В края на септември бяха достигнати рекордните нива от 1920 долара за тройунция при опасения за влошаваща се дългова криза в еврозоната. Сега обаче златото е на път да отчете поскъпване от повече от 10% през този месец. Ако структурата на спадове-покачвания от последните две тримесечия се запази, то златото може да атакува 1780 долара за тройунция преди началото на март.

Физическото търсене от Китай повече или по-малко липсва през отминалата седмица. Сегашните цени може и да се сторят високи на китайските купувачи, тъй като златото се повиши с 5%, докато те отсъстваха от пазара.

Пазарите очакват излизащите тази седмица данни от САЩ като трудовата заетост и темповете на безработица. Следи се също и разрешаването на гръцките проблеми.

На пазара на енергийните продукти американският лек суров петрол се стабилизира над 99 долара за барел, подкрепен от затварянето на производство за петрол в южен Судан и опасенията, че членът на ОПЕК Иран скоро може да прекрати износа си.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички