Еврото се стабилизира към 1.25 спрямо долара


Еврото се стабилизира към 1.25 спрямо долара
Снимка:

367

Еврото се търгуваше в тесни граници спрямо американския долар, по време на вчерашната търговия – между 1.2440 и 1.2530 долара.

Към края на деня единната валута успя да затвори на положителна територия спрямо долара и йената, но отчете спад спрямо британския паунд и австралийския долар. Въпреки че пазарите се стабилизираха, то оптимизмът сред пазарните участници продължава да намалява.

Според Bank of America, инвеститорският оптимизъм колабира, а ръководителят на отдела за глобално инвестиционно банкиране Кристиан Майснер смята, че е много вероятно Гърция да напусне еврзоната и ЕС като цяло. Според него значителните сътресения след напускането на Атина ще бъдат управляеми. Според Bank of America 44% от инвеститорите очакват Гърция да остане в eврозоната, а 19 %, че ще напусне еврото през третото тримесечие.

Според известния инвеститор Джим Роджърс, спасителната операция е неправилна, даже я смята за най-лошото, което може да се случи. Според него спасителните операции не помагат ни най-малко за разрешаването на европейските финансови проблеми.

„Нека да фалират. Оставете всички тях да фалират”, заяви Роджърс в интервю за CNBC. Той е почти убеден, че Европейският съюз влошава положението с действията си.

Въпреки финансовата помощ, рейтинговата агенция Fitch намали рейтинга на 18 испански банки, като действията й потвърждават думите на Роджерс, че положението се влошава. От Fitch предупредиха за нови, предстоящи намалявания на рейтинги на европейски държави.

Доходността на облигациите на Испания се покачи до ново рекордно ниво. Лихвата по 10г. книжа на Испания качи с 23 пункта за деня до нов рекорден връх от цели 6.77%, пробивайки над 6.75% - бившият рекорден връх от ноември 2011г. Лихвата по 10г. книжа на Италия пък се покачи с 16 пункта за деня към 6.19%.

Според члена на Управителния съвет на ЕЦБ, Дцоузеф Макуч, възможно е ЕЦБ да намали напрежението на междубанковия пазар, чрез премахването на лихвените нива по овърнайт депозитите. Миналата седмица президентът на ЕЦБ - Марио Драги даде сигнали, че е възможно лихвата да бъде понижена скоро. Относно страните, изпаднали в затруднение в еврозоната, Макуч заяви, че от ЕЦБ държат Гърция да остане в съюза и лично той не очаква да се появи ефект на доминото, след като Испания поиска помощ.

Петролът се задържа над 80 долара за барел

Фючърсите на американският лек суров петрол се стабилизираха над 80 долара за барел, след силният спад от понеделник. Цената на черното злато се повиши с малко над 2 долара за деня, до към 83.60/70 долара за барел.

В ранните часове на тази сутрин американският петрол се търгува под лек натиск, търгувайки се на нива от 83.10/30, а сортът Брент се разменя на цена от 97 долара за барел.

Златото повиши стойността си по време на вчерашната търговия до 1610 долара за тройунция. Това е ръст от повече от 20 долара за деня. Като цяло суровините отчетоха поскъпване в резултата на всеобщият спад на долара и стабилизирането на борсовите индекси.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички