Еврото стои потопено на 2-годишно дъно срещу долара


Еврото стои потопено на 2-годишно дъно срещу долара
Снимка:

472

Еврото стои дълбоко потънало на 2-годишно дъно срещу долара, допълнително притиснато от слабите данни за фабричното производство в Германия.

Те показаха, че нито една европейска страна не е защитена от текущата дългова криза, която е основна причина за поевтиняването на единната валута.

Засегнато от опасенията за липса на растеж в еврозоната, нестабилната банкова система на континента и евентуалното напускане на Гърция от валутния съюз, еврото е на път да претърпи най-големи седмични загуби след първата седмица на април.

 Евро/долар се търгува на 1.2525, което е съвсем близо до 1.2516, най-ниската стойност след юли 2010 година. Кросът евро/йена се възстановява от 4-месечно дъно и е на 99.90.

Скоростта на спад на единната валута е много бърза и пазарът се оглежда за подходящо ниво, при което да консолидира, а такова може да се окаже 1.25. Американските пазари ще бъдат затворени в понеделник и това вероятно ще спре дилърите от заемането на прекалено големи нови позиции.

Докато европейската икономика е в лошо състояние, а европейските лидери открито обсъждат опциите за излизане на Гърция, единната валута явно ще пропадне под най-близката подкрепа при 1.25. Пробив на това ниво изкарва на прицел дъното от юли 2010 година на 1.1876. Засега опционните бариери при 1.25 и стоп ордери при 1.2480 задържат слизането.

Институционалните инвеститори и фондовете бяха основните продавачи на еврото, което през май се обезцени с повече от 5% заради опасенията около Гърция, които повишиха вероятността за фалит на държавата. Гърците ще гласуват отново на 17 юни, а социологическите проучвания сочат равностойна битка между партиите подкрепящи и противопоставящи се на условията за отпускане на международната помощ. Това от своя страна държи пазарите неспокойни.

Неочаквано слаби данни за бизнес климата от Ifo индекса и за производствения сектор през май от PMI индекса в Германия сигнализираха, че растежът на най-голямата европейска икономика, който помогна на еврозоната да избегне рецесия, може би намалява.

При слабостта на еврото доларът е големия печеливш. Той успя да нарасне минимално дори и срещу йената, подкрепен от покупки на японски вносители и покриване на къси позиции преди уикенда. Долар/йена се котира на 79.75, а оферти има на 80.

Австралийският долар остава в защитни позиции и се разменя за 0.9730 срещу зелените пари, което не е далеч от 6-месечното дъно от сряда на 0.9690.

Еврото дърпа и златото надолу

Златото следва еврото при слизането и е на път да отчете най-слабо месечно представяне след декември. Поевтиняването идва от страховете, че дълговата криза в Европа може да излезе извън контрол и да засегне световната икономика.

Въпреки че металът традиционно е приеман за сигурна защита, той поема основния удар сред рисковите активи, например акциите, индустриалните метали и петрола. Това кара спекулантите да продават при покачвания, за да покриват загуби на другите пазари. Засега цената ще продължи да следва поведението на еврото.

Доларът с неговата сила също притиска златото. Спот цената е 1553 долара за тройунция. Основна подкрепа е 1520, а съпротива 1600 долара за тройунция.

Броят на американците, които са подали първоначални молби за помощи срещу безработица е спаднал през миналата седмица. Това означава, че икономиката продължава напред, въпреки насрещните ветрове идващи от Европа, които засегнаха растежа на фабричното производство в САЩ този месец.

Еврото се търгува на 2-годишно дъно срещу долара след слаби данни за производството в Германия, които показаха, че нито една европейска държава не е останала незасегната от дълговата криза. Едно евентуално излизане на Гърция от еврозоната би довело до засилване на несигурността към рисковите активи, което би засегнало и английската банкова система. Това заяви вицепремиерът на Великобритания Ник Клег.

Дилърите на валути и метали вероятно ще се въздържат от заемането на големи позиции преди по-дългия уикенд, тъй като в понеделник пазарите в САЩ ще останат затворени заради официален празник.

През нощта борсовите индекси в Азия нараснаха, подпомогнати от слабото покачване на американските акции, което окуражи инвеститорите да купуват предпазливо след последните спадове. Слабостта на световната икономика и фискалните неволи в Европа обаче ограничиха покачването.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички