Еврото удари едномесечен връх срещу долара


Еврото удари едномесечен връх срещу долара
Снимка:

384

Еврото удари нов едномесечен връх срещу долара през нощта, когато стана ясно, че международните кредитори са съгласували нова цел за гръцкия дълг, което е част от отпускането на така необходимия за Атина пакет от помощи.

Единната валута достигна нива от 1.3010 срещу зелените пари, които са най-високи след края на октомври, след което се върна на 1.2980. Реакцията не беше огромна, тъй като споразумението вече беше калкулирано от пазарите. Анализаторите очакват еврото да загуби скорост и да започне постепенно да спада. Аргументи в тази посока са и влошаващите се икономически данни от Европа и нерешения проблем с фискалната пропаст в САЩ.

Финансовите министри от еврозоната и МВФ се споразумяха за пакет от мерки, който да намали гръцкия дълг с 40 милиарда евро до 124% от БВП преди 2020 година. Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че министрите официално ще одобрят отпускането на огромна вноска от помощи, която ще рекапитализира гръцките банки и ще даде възможност на правителството да плати заплатите, пенсиите и задълженията към доставчиците на 13 декември.

Еврото вече напредна срещу долара през миналата седмица, подкрепено от надеждите за споразумение, а също и заради подобреното търсене на рискови активи заради оптимизма, че американските законодатели ще достигнат до сделка за избягване на фискалната пропаст от увеличения на данъците и намаления на разходите, които трябва да влязат в сила през новата година. Републиканците и демократите обаче все още остават на различни позиции в Конгреса.

Евро/йена е стабилно на 106.70 след вчерашния 7-месечен връх на 107.13. Йената получи известно облекчение след спада през последните няколко седмици. Долар/йена е 82.15 и под седем и половина месечния връх от 82.84, който беше поставен в четвъртък. Японската валута попадна под солиден натиск през последните седмици заради нарастващите спекулации, че едно ново правителство след общите избори ще принуди Японската централна банка да предприеме нови по-агресивни монетарни облекчения.

Очакванията са долар/йена да остане за момента стабилно, като е възможен тест на върха от тази година при 84.18. Едно рали на долара обаче ще е трудно заради липсата на голямо разширяване в лихвените диференциали между САЩ и Япония. Предимството на 2-годишните американски облигации пред еквивалентните 2-годишни японски правителствени облигации в момента е минимално и около 17 базови пункта. То дори намалява от началото на ноември, когато беше 21 базови пункта. Това означава, че японските инвеститори имат ограничени стимули да инвестират в американските книжа, докато в същото време ще поемат риск от промяна на валутните курсове.

Апатия след оповестяването на споразумението за Гърция

Златото се търгува в тесен диапазон над 1748 долара за тройунция, а дилърите избягват търговията след първоначален растеж от 3 долара, дошъл при оповестяването на споразумението между кредиторите на Гърция за намаляване на дългосрочния дълг на Атина.

Финансовите министри от еврозоната и МВФ достигнаха до споразумение за редуциране на гръцкия дълг. Този пробив ще доведе и до отпускането на спешен заем, който да позволи на почти фалиралата икономика да продължи да функционира.

Еврото достигна в началото на нощта едномесечен връх срещу долара, след което обаче загуби печалбите си. Слабостта на долара оказа подкрепа на деноминираните в долари активи като златото.

В крайна сметка преобладаваше апатията към развитията в Европа, като повечето инвеститори избягваха търговията и заради приближаването на края на месеца, а някои приключват и счетоводните си книги за годината. Очакванията обаче за продължителни монетарни стимули от централните банки подкрепят жълтия метал. Спот цената сутринта беше 1749 долара за тройунция при растеж по-рано до 1751.40 долара за тройунция. Според технически анализатори търговията ще остане неутрална докато цената е между 1746 и 1755 долара за тройунция.

Активността на физическия сектор в Азия остана слаба. Междувременно спот цената на среброто достигна най-високи нива след 11 октомври.

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички