Еврото успя да поеме глътка въздух, докато рублата поевтиня след понижението на рейтинга на Русия


Еврото успя да поеме глътка въздух, докато рублата поевтиня след понижението на рейтинга на Русия
Снимка: Thinkstock/Guliver

737

Еврото успя да задържи скромни печалби в понеделник, отскачайки от 11- годишното дъно, след като инвеститорите решиха да приберат печалбите от изключително мечите си позиции.

Единната валута последно се търгуваше за 1.1245 долара, на разстояние от достигнатото в понеделник дъно на 1.1098- ниво, което за последно бе достигнато през септември 2003. Първоначално инвеститорите разпродаваха еврото след отварянето на пазара, тъй като изборите в Гърция бяха спечелени от настроената против икономиите лява партия Сириза, което може да допринесе за нарастване на несигурността в еврозоната.

Въпреки това през лондонската и нюйоркската сесии се появиха купувачи.

Късите позиции в евро бяха допълнително намалени, след като проучване показа, че бизнес настроенията в Германия са нараснали до най- високото си ниво за последните шест месеца през януари.

В резултат на това еврото масово се стабилизира спрямо останалите валути. Спрямо йената то поскъпна до 133.15 йени, отдалечавайки се от 16- месечното дъно на 130.16.

Възстановяването на единната валута отдалечи доларови индекс от 11- месечния връх на 95.481 като го свали до 94.869.

Щатската валута успя да се стабилизира спрямо японската, отдалечавайки се от достигнатото в понеделник дъно на 117.26, като достигна 118.44 йени. Въпреки това двойката остана в познатия от миналата седмица рейндж между 117.00 и 119.00.

Като цяло основните валути преживяха сравнително спокойна сесия, донякъде поради липсата на важни икономически данни. Във вторник Фед започва двудневното си заседание, а инвеститорите изчакват да чуят какво ще бъде отношението на банката към най- новите облекчения в паричната политика на еврозоната, Канада и Швейцария.

Общото предположение е, че Фед ще признае несигурните перспективи за световната икономика и ще повтори ангажимента си за бавно затягане на паричната политика. Въпреки това остават очакванията, че банката ще започне на увеличава лихвените проценти към средата на годината, траектория, която предполага нови сериозни печалби за долара.

Едно от основните събития в понеделник бе решението на Standard & Poor's да намали суверенния кредитен рейтинг на Русия до статута боклук, като по този начин той за пръв от десетилетие насам път падна под инвестиционния клас.

Рублата поевтиня по време на нюйоркската търговия и може да стане свидетел на още действие след отварянето на местния пазар. Последно доларът се търгуваше за 68.79 рубли, поскъпвайки от дъното за понеделник на 63.81.

Златото поевтиня след като акциите се възстановиха след гръцкия вот

Златото изгуби повече от 1% в понеделник, след като търговците прибраха печалбите, които изведоха метала до 5- месечен връх миналата седмица, като пазарите масово пренебрегнаха новината за победата на настроената против икономиите, лява гръцка партия Сириза.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Лидерът на партията, Алексис Ципрас, бе на път да стане първия министър- председател в правителство от еврозоната, който открито се противопоставя на условията по спасителния план за страната, наложен от ЕС и МВФ по време на икономическата криза.

Гръцките акции поевтиняха след новината, но европейският пазар бе по- спокоен, фокусирайки се върху положителното въздействие от програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации, подробности за която бяха разкрити след края на заседанието й миналия четвъртък.

Спот златото поевтиня с 1% до 1 277.61 долара за тройунция, отдалечавайки се леко от дъното за сесията на 1 275.75. Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 13.20 долара или 1% до 1 279.40.

В понеделник еврото и европейските акции и облигации се отърсиха от тревогите около победата на Сириза, която бе обещала да се изправи срещу международните кредитори, което е признак за силно доверие в новата програма на ЕЦБ за печатане на пари.

Единната валута се възстанови, след като достигна 11- годишно дъно спрямо долара по време на ранната търговия след отварянето на пазарите в понеделник.

Междувременно среброто изгуби 1,9% до 17.84 долара за тройунция, докато платината бе на загуба от 1,1% до 1 247.99 долара за тройунция, а паладият изгуби 0,6% до 775.72 долара за тройунция.

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички