Еврото в изчакване на новините от предстоящата седмица


Еврото в изчакване на новините от предстоящата седмица
Снимка:

460

По време на ранната търговия в понеделник еврото се търгуваше на нивото си при затваряне от петък. През последните дни еврото се отдалечи от 15-месечния си връх спрямо долара, след като пазарните участници възприеха изказването на президента на Европейската централна банка като леко притеснително относно темпа на възстановяване на европейската икономика, отчитайки политическата несигурност в Италия и Испания.

Йената намери подкрепа на сегашните си нива след изказването на японският финансов министър Таро Асо, че валутата е отслабнала с повече от предвиденото за последното тримесечие.

По-голямата част от азиатските стокови пазари са затворени в понеделник заради Лунната Нова Година, като инвеститорите очакват по-голяма волатилност на валутния пазар заради по-малкото участници. Затворени в понеделник ще бъдат валутните пазари в Япония, Китай, Хонконг, Сингапур, Южна Корея и Тайван, които са сред най-големите центрове в региона.

Повреме на ранната търговия в понеделник еврото се разменяше за 1,3369 долара, почти без промяна от мястото, където затвори в петък.

От първи февруари, когато еврото удари 15-месечен връх от 1,3711 долара, единната валута е загубила около 2,5% от стойността си. Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги запази живи очакванията за намаляването на лихвите в еврозоната с допълнително укрепване на европейската икономика, заявявайки, че ЕЦБ ще следи икономическото въздействие от покачването на европейската валута.

За спада на еврото допринесоха и притесненията около скандала в Испания за тайни парични плащания на министър-председателя Марио Монти, а доверието в Италия бе разколебано предвид навечерието на изборите  в страната на 24 февруари.

Силната кампания на бившия премиер Силвио Берлускони застраши перспективите за стабилно правителство след гласуването.

Еврото се търгува за 123,70 йени, след като в петък достигна дъно от 123, 44 йени.

Доларът се разменя за 92.46 йени, след като в петък достигна дъно от  92.17 йени.

През последните месеци търговията с японска валута беше еднопосочна, откакто министър-председателят на Япония Шиндзо Абе подложи на силен натиск Японската централна банка (ЯЦБ) да предприеме смели действия, за да съживи икономиката в страната.

Но тази седмица движението на йената се очертава да бъде по-сложно, тъй като инвеститорите очакват решенията от срещата на ЯЦБ в четвъртък. ЯЦБ се очаква да запази паричната си политика, преди срещата на Г-20 този уикенд,  като се има предвид, че японските власти са подложени на международна критика, заради намесването в отслабване на йената. Има признаци, че посоченият от Абе кандидат за управител ЯЦБ не се приема единодушно от членовете на кабинета му и от някои японски финансисти.

Според някои пазарни анализатори се очаква йената да има моментни покачвания спрямо останалите валути, но като цяло тези покачвания ще бъдат използвани от инвеститорите за нови залози срещу японската валута на по-добри нива.

Златото остана почти без промяна в ранната търговия

Рано в понеделник цената на златото остана почти без промяна спрямо нивото си от петък, след като повечето азиатски пазари останаха затворени заради Китайската Нова Година.

Златото се търгуваше за 1667 долара за тройунция, което е близо до дъното от 1665 долара за тройунция, достигнато в петък.  Платината и паладият се търгуваха в близост до 17-месечните си върхове.

Данните на американската комисия за търговия със стокови фючърси показаха, че Хедж фондове са увеличили размера на нетните си дълги контракти с фючърси и опции в злато, сребро и мед, като основна причина са по-обнадеждаващите икономически перспективи в САЩ.

Най-големият фонд в света инвеститор в злато SPDR, заяви, че е намалил своите авоари в злато с 0,23% до 1326.89 тона в петък от 1329.90 тона в четвъртък.

Петролът се търгуваше без промяна от петък, като рано в понеделник цената на един барел бе 96,30 долара.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички