Еврото в отбрана


Еврото в отбрана
Снимка:

368

Еврото се търгува близо до едноседмично дъно, а търговията е слаба след официалния празник в САЩ и преди очаваното намаление по-късно през деня на лихвите на ЕЦБ.

Европейската централна банка ще оповести решението си в 14:45 часа, което ще бъде последвано от пресконференция на председателя Марио Драги.

Предварителните прогнози сочат, че мнозинството очаква лихвите да бъдат намалени с 25 базови пункта до 0.75%. Все пак почти толкова залагат и на липса на промяна. Редукция от 50 пункта би била положителна изненада, но никой не залага на такъв вариант.

Каквито и да е намеци за планове на ЕЦБ в отговор на европейската дългова криза, като например нови дългосрочни финансиращи операции, ще са още по-важни за пазарите отколкото промяната на лихвите.

Нови покупки на облигации от ЕЦБ изглеждат малко вероятни засега, въпреки че повечето инвеститори биха желали да видят такива действия, за да се ограничи доходността по облигациите на изпадналите в голяма задлъжнялост държави.

Евро/долар се котира на 1.2526 след обезценка от 0.7% в сряда и при слаба търговия заради официалния празник на САЩ.

Натиск върху единната валута оказаха и изследвания, които показаха, че най-големите европейски икономики са в рецесия или са се насочили към такава. Подкрепа е 1.2495, което е 76.4% корекция на петъчното голямо рали, което беше породено от споразумението в ЕС да се позволи на спасителните фондове да бъдат използвани за стабилизиране на пазара на облигациите без въвеждането на допълнителни стриктни мерки и чрез директно рекапитализиране на банките.

Натиск върху европейската валута оказаха и силните й разпродажби срещу шведската крона, която достигна единадесет и половина годишен връх след решението на Шведската централна банка да остави лихвите без промяна на 1.5%. Липсата на по-категорични сигнали за бъдещи намаления на лихвите в Швеция доведоха кроната до растеж и свалиха еврото до 8.6495. Такова дъно не е имало от края на 2000 година.

Еврото се търгува и не далеч от ново историческо дъно срещу новозеландския долар, след това от 1.5541 в сряда, а също така губи позиции и срещу йената достигайки 100.14 при връх в сряда на 100.65.

Долар/йена се върна под 80, тъй като японските износители продават при всяко покачване над тази цифра. В момента котировките са 79.80, а подкрепа е дъното от миналия петък на 79.08.

АЦБ също има заседание днес и се очаква да стартира трети рунд от монетарни стимули с цел контриране на рецесията и ефектите от задълбочаващата се дългова криза в еврозоната. Тези прогнози свалят стерлинга, който слезе до 1.5586 срещу долара.

Австралийският долар, подкрепен от положителни данни за продажбите на дребно в страната, се покачи до 1.0320 срещу зелените пари, най-силно ниво след началото на май. Други данни показаха по-малък от очакваното търговски дефицит, което се дължеше отчасти на рекордния месечен износ към Китай.

Златото нарасна при надеждите за сваляне на европейските лихви

Златото нарасна днес, пренебрегвайки силата на долара и преди очакваното намаление на лихвите на ЕЦБ, което ще увеличи ликвидността и от тук ще подобри търсенето на метала.

Последната серия от слаби икономически данни накара инвеститорите да усилят натиска върху централните банки да предприемат по-благоприятни позиции, които да помогнат на нестабилното възстановяване на световната икономика. Това прави златото фаворит да нарасне за трета поредна сесия.

АЦБ също има заседание по-късно днес и се очаква да започне трети рунд от монетарни стимули при влошаващите се данни за икономиката.

В средносрочен до дългосрочен план намаление на лихвите ще подкрепи цената на метала. Редукция на европейските лихви обаче ще навреди в краткосрочен план на еврото и ще даде сила на долара.

Спот цената е 1617 долара за тройунция. 1640 долара, скорошен връх от началото на юни, ще е ключова съпротива за цената, а 1540 долара предлага много силно ниво на подкрепа.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80029
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.15144
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички