Еврото в защитни позиции срещу зелените пари


Еврото в защитни позиции срещу зелените пари
Снимка:

455

Еврото и австралийският долар се понижиха до едноседмични дъна днес, след като вчера претърпяха поражение след разочароващите данни за печалбите на Уолстрийт, които намалиха търсенето на рискови активи. Според дилърите пазара ще остане предпазлив.

Единната валута се разменя за 1.2983 срещу долара, но по-рано слезе до 1.2952 и допълнително се отдалечи от върха през миналата седмица на 1.3140. Все пак еврото остава доста над дъното през този месец на 1.2804.

Песимистичните краски бяха допълнително влошени от понижението на кредитния рейтинг на пет испански провинции от Муудис, което породи продажби на испански държавни облигации.

Коментари на официални представители на ЕЦБ относно новата програма на банката по изкупуване на облигации не дадоха необходимото успокоение на пазарите. Членът на ЕЦБ Ивес Мерк заяви, че банката ще се придържа към принципите за управление на риска, когато въвежда програмата, докато участващия в управителния съвет Беноа Кьоре заяви, че ЕЦБ ще спре да купува облигации на държави, които не отговарят на условията за интервенции.

Спадът на еврото помогна на долара да се стабилизира, а йената се представи по-добре от него и го свали на 79.80 при тримесечен връх по-рано над 80. Във всеки случай развитията от вторник накараха инвеститорите да пренебрегват рисковите активи и това свали американските борсови индекси.

На валутните пазари високодоходните валути, като австралийския долар понесоха основния удар. Той поевтиня с над 0.5% срещу американския си съименик до дъно на 1.0230, но днес сутринта се възстанови до 1.0313. Причината за отскока може би беше техническата подкрепа при 61.8% корекцията на покачването от 1.0145 до 1.0412. Негативен фактор за австралийския долар са междубанковите фючърси, които загатват за 2/3 шанс за намаление на лихвите с 25 базови пункта до 3.25% по време на заседанието на Австралийската централна банка на 6 ноември.

Видно изключение от останалите валути беше канадският долар, който всъщност растеше след изненадата от Канадската централна банка, която продължи да се придържа към риториката за по-високи лихви и направи общо взето оптимистични прогнози за бъдещия икономически растеж. Пазарите очакваха по-умерени изказвания след речта през миналата седмица на председателя Марк Карни, която беше видимо по-предпазлива. Американският долар падна до 0.9924 срещу северния си съсед след двумесечния връх по-рано на 0.9976. Австралийският долар падна до 1.0184 срещу канадската валута и се оттегли от двумесечния връх на 1.0286, който удари в понеделник.

По-ниските цени привличат все повече купувачи на злато

Златото надигна глава днес благодарение на покупките на спекуланти и купувачи от най-големия потребител Индия, които се появиха след спада на цената до най-ниски нива за последния месец. Силата на долара обаче ще ограничава растежа, тъй като опасенията за световната икономика продължават.

Жълтият метал се търгува на 1711 долара за тройунция, след като вчера падна до 1703 долара, най-ниска стойност след 7 септември, а спада се дължеше на понижението на Уолстрийт.

Федералният резерв ще направи изявление в края на двудневното си заседание, но повечето икономисти не очакват нови мерки от централната банка след приетия трети рунд от огромни покупки на облигации по време на заседанието миналия месец.

Търсенето на злато в Индия, най-големия в света потребител, остана във вторник силно за втори пореден ден, докато цените се понижаваха и привличаха по този начин купувачи преди пика на сезона на фестивалите в страната.

Еврото и австралийският долар паднаха до едноседмични дъна срещу зелените пари заради разочароващите данни за печалбите на американските компании, което провокира избягване на рискови активи. Това доведе и до спад на японския Никей при отварянето му, което вероятно ще прекъсне седем дневната поредица от покачвания, въпреки надеждите за нови монетарни облекчения на Японската централна банка.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички