Еврото върна част от загубите


Еврото върна част от загубите
Снимка:

408

Еврото остава близо до 3-месечното дъно срещу долара, след като планът за облагане на спестовните сметки в Кипър с цел подпомагане на банковата система в страната увеличи опасенията за стабилността на финансовите институции в еврозоната. Азиатските инвеститори бяха облекчени да видят ограничени щети от кипърската сделка върху останалите европейски икономики, тъй като повишението по доходността на испанските и италианските книжа беше малко. Въпреки това обаче анализаторите остават предпазливи в близък план.

Евро/долар се търгува на 1.2955, което не е далеч от дъното в понеделник на 1.2882. Силна подкрепа е 200-дневната пълзяща средна, която днес преминава през 1.2875. Единната валута обаче е изправена пред жестока съпротива да запълни разликата от затварянето в петък на 1.3076 и отварянето в понеделник на 1.2950. Кросът евро/стерлинг е 0.8575 при 5-седмично дъно вчера на 0.8534. По време на късната американска търговия вчера еврото възвърна част от загубите си, след като европейските министри подтикнаха Кипър да остави по-малките спестители без данъци. Все пак не е ясно дали кипърския парламент ще одобри плана, който е нужен за да се подсигури финансовата стабилност или ще го отхвърли, който вариант заплашва да прерасне във фалит. Говорителят на парламента обяви, че дебатът за банковите данъци се отлага за 18 часа българско време днес.

Докато Никозия увеличи почивното време на банките до четвъртък, за да се избегне паника, играчите на пазара умуват дали спестителите в по-големите европейски държави ще се изнервят и изтеглят средствата си, въпреки че за това нямаше непосредствени сигнали в понеделник.

Европейски официални лица съобщиха, че мярката за Кипър е еднократна за страната, която дава 0.2% от европейски продукт и има банков сектор доста по-голям от необходимото за размера на икономиката заради огромните спестявания на чужденци, които са привлечени от слабите регулации срещу прането на пари. Радикалната мярка върху депозитите имаше слабо влияние върху испанския и италианския дълг в понеделник. Доходността по тези книжа нарасна, но си остава в добре познатите рейнджове.

Високодоходните валути, които пострадаха първоначално в тандем с еврото, възвърнаха повечето си загуби. Австралийският долар се търгува на 1.0390 срещу зелените пари и не е далеч от 5-седмичния връх от миналата седмица на 1.0415. Подобрените настроения при рисковите покупки доведоха до спад на йената, която в понеделник беше купувана заради сигурността, която предлага. Долар/йена е 95.70, а евро/йена също се възстановява и е на 123.80.

Временен интерес към златото

Златото се търгува близо до две и половина седмичния връх, а несигурността около предстоящия вот в Кипър за налагане на данъци върху банковите депозити подкрепя жълтия метал, който предлага сигурност. Инвеститорите обаче са скептично настроени дали това ще продължи дълго.

Парламентът в Кипът отложи гласуването на вота за налагане на данък за днес, а министрите от еврозоната се споразумяха да дадат на Кипър повече възможности за необлагане на спестителите с влогове по-малки от 100 000 евро. Радикалният пакет от помощи, оповестен през уикенда, не промени общите очаквания за възстановяването на световната икономика и поради тази причина интереса на инвеститорите към златото остава слаб. Най-големият златен фонд в света SPDR Gold Trust оповести в понеделник най-голям спад на активите си през последния месец, въпреки покачването през деня на цената на златото с 0.8%.

Спот цената днес е 1605 долара за тройунция и близо до две и половина седмичния връх от предишната сесия на 1610.81 долара. Според технически анализатори съпротива е 1611 долара, а това може да доведе до корекция към 1593 долара. Като сигнал за намалелите опасения, азиатските борсови индекси се покачиха днес, а еврото се отдръпна от 3-месечното дъно срещу долара, което достигна вчера.

Сенатът в САЩ се приближи в понеделник към приемането на законопроект, който ще финансира федералните служби до 30 септември и ще избегне намалялата помощ от правителството, която ще се изчерпи в края на март. Това намали страховете, че съкращенията на разходите ще навреди на икономическото възстановяване. Инвеститорите ще следят и заседанието на Федералния резерв, което ще се прове днес и утре, очаквайки липса на промени в монетарната политика, но и по-положителна оценка на икономиката.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички