Еврото възвръща сила срещу долара


Еврото възвръща сила срещу долара
Снимка:

459

Еврото продължава да расте срещу долара, благодарение на слабите надежди за монетарни облечения в Европа и САЩ, които накараха краткосрочно търгуващите да намалят залозите си срещу единната валута.

Настроенията се подобриха и от покачването на австралийския долар до 3-седмичен връх след изненадващо силни данни за трудовата заетост в страната.

Евро/долар се търгува около 1.2565 срещу долара след кратко покачване до 1.2589, най-високо ниво след края на месец май и с около 2.3% над 2-годишното дъно на 1.2288, което беше ударено миналата седмица. Непосредствена съпротива е 1.26, следвана от 1.2671, което представлява 38.2% корекция на спада от 1 май до 1 

Официални лица от Германия и ЕС спешно проучват начини за подпомагане на поразените испански банки. Въпреки че Испания все още не е поискала външна подкрепа и се съпротивлява да бъде поставена под международно наблюдение, сигналите за криза от страна на политиците бяха достатъчни да направят по-предпазливи играчите при продажби на 

В допълнение, спекулациите за нови стимули от Федералния резерв в САЩ също помогнаха на рисковите активи, тъй като някои представители на Фед вече отбелязват нуждата от нови стимули. Джанет Йелен, вицепрезидент на Фед, изложи позицията си за нови облекчения с цел подпомагане на крехката икономиа, която е заплашена от нарастващата финансова буря в Европа.

Йелен е позната като предпазлива и нейните коментари не изненадаха пазарите, но други представители, като ръководителя на звеното в Атланта Денис Локхарт, също говориха за нуждата от действия и допълниха, че заплахите са се увеличили след заседанието през април. Въобще след слабите данни за пазара на труда в САЩ спекулациите за нови стимули нарастват, а това прави дългите позиции в долари не много удобни. Пазарите също усещат, че наближава времето за нови действия на банката.

Специалистите предупреждават, че търговията ще остане силно волатилна, като рисковите активи са уязвими за нови спадове. Очакванията на пазарите за нови количествени облекчения в основните икономики нараснаха, но това може и да не помогне за текущите предизвикателства и да намали страховете свързани с банковата и суверенната платежоспособност. Докато тези проблеми не бъдат преборени решително ще е трудно за активите от нововъзниващите пазари да нарастват независимо.

В краткосрочен план, нови печалби на еврото ще зависят от истанския аукцион по-късно през деня. Продажбата на облигации за 2 милиарда евро се разглежда като критичен тест за способностите на Мадрид да привлича пари от пазара на облигации. Важен момент днес е и изказването на председателя на ФЕД Бен Бернанке за икономическите перспективи пред икономическата комисия на Конгреса в 17 часа българско време.

Най-голямо раздвижване по време на азиатската сесия претърпя австралийския долар, който нарасна до 3-седмичен връх от 0.9967 срещу зелените пари. Повишението се дължеше на добри данни за пазара на труда, които идват само ден след силен резултат и на БВП.

Доларът успява да се представя по-добре от йената, която беше поразена от подобрения апетит за рискови покупки. Тя е под натиск и заради скорошните заплахи на японските власти за интервенции с цел ограничаване силата на валутата. Долар/йена нарасна до едноседмичен връх от 79.40 и се отдалечи още повече от три и половина седмичното дъно от 1 юни на 77.65.

Златото силно преди изказването на Бен Бернанке

Златото остава на силни позиции около едномесечния връх, а инвеститорите се надяват Федералния резерв да предприеме действия за стимулиране на най-голямата икономика в света и да я предпази от развиващата се дългова криза в еврозоната.

Спот цената е 1620 долара за тройунция, като не е много далеч от вчерашния едномесечен връх на 1640.50 долара за тройунция.

Днес председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще изнесе реч пред Конгреса, след като вчера двама представители на Фед заявиха, че са готови за нови монетарни облекчения, за да се подпомогне нестабилното възстановяване на икономиката. Анализаторите ще наблюдават вниматтелно Бернанке за каквито и да е намеци за нови покупки на облигации, след липсата на незабавна подкрепа за еврозоната от страна на ЕЦБ, която твърдо прехвърли топката в полето на европейските политици да разрешават дълговата криза. Очакванията, че ЕЦБ ще предприеме действия помогнаха вчера на жълтия метал.

Златото се задържа на нивата около 1620 долара за тройунция след покачването с над 4% в петък, провокирано от разочароващите данни за трудовата заетост в САЩ, които изплашиха инвеститорите за икономическото възстановяване и увеличиха надеждите за нови монетарни облекчения.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички