Еврото възвърна част от позициите си


Еврото възвърна част от позициите си
Снимка:

447

Еврото се покачи по време на търговията в понеделник и се откъсна от близо триседмичното дъно срещу долара, достигнато миналия петък. Основна причина за покачването бяха изказвания от страна на Европейската централна банка, че единната европейска валута не е надценена на настоящите си нива.

Йената падна спрямо долара и еврото, след като американският заместник-министър на финансите Лил Брайнард заяви, че САЩ подкрепя японските усилия за прекратяване на дефлацията и подсилване на растежа в страната. Пазарните участници приеха новината като зелена светлина за допълнителни продажби на йени.

Доларът поскъпна до 94.42 йени, най-високото си ниво от май 2010 г. досега.

Според анализатори правителството на САЩ няма никакви проблеми със слабата йена и няма да подкрепи критиката към политиката на Япония по време на срещата на Г-20.

Междувременно членът на съвета на ЕЦБ Йенс Вайдман заяви, че дискусиите за надценяване на еврото са просто отклонение от задачата на европейските правителства за възстановяване на техните икономики. Той добави, че парична политика, насочена към отслабване на еврото, ще доведе до по-висока инфлация. Еврото, което поевтиня спрямо зелените пари през предходните три сесии, намери подкрепа в понеделник от страна на инвеститорите, които искат да купуват на по-ниски нива, като печалбите им се ускориха след коментарите на Вайдман.

Анализатори очакват цената на еврото да остане около 1,3400 долара. Единната валута може да поевтинее, ако на срещата на финансовите министри от еврозоната и срещата на Г-20 по-късно през седмицата се повиши напрежението около въпроса дали някои страни умишлено се опитват да отслабят валутите си, за да увеличат износа си.

Еврото последно за деня се търгуваше за 1,3402 долара, след като по-рано през деня достигна връх от 1,3427 долара.

Министрите на финансите от еврозоната заявиха, че въпросът за надценяването на еврото ще бъде разгледан по-подробно на срещата на Г-20 в Москва. На днешното заседание на еврогрупата са били разглеждани главно въпроси, свързани със спасяването на Кипър, италианските избори по-късно този месец и твърденията за политически скандал в Испания.

Спрямо йената еврото се повиши с 2% за деня до 126,57 йени след коментарите на Брайнард, скъсявайки дистанцията до 34-месечния връх от 127,71 йени, достигнат на 6 февруари. В края на деня еврото се разменяше за 126,40 йени.

Голяма част от азиатските валутни и фондови пазари бяха затворени поради Лунната Нова Година, което доведе до занижени обеми на търговия. Търговците се готвят за повече волатилност по-късно през седмицата, когато излизат данните за продажбите на дребно в САЩ,  данните за ръстът на икономиката в Европа, срещата на Г20 в Москва, както и решението за бъдещето на японската финансова политика.

Очаква се Японската централна банка да запази паричната си политика тази седмица. През последните няколко месеца йената рязко се обезцени, след като министър-председателят Шиндзо Абе оказа натиск върху Централната банка на Япония да предприеме агресивни мерки за облекчаване на паричната политика и съживяване на икономиката.

Златото падна до едномесечно дъно в понеделник

Основни причини за спада на златото бяха липсата на физическо търсене и технически продажби, след като златото проби подкрепата на 1650 долара за тройунция.

Според анализатори низходящите движения на златото са били преувеличени поради ниската ликвидност, породена от почивният ден в Китай, Япония, Сингапур, Хонг Конг, Корея и други азиатски пазари, заради Лунната Нова Година. Очакванията на някои пазарни анализатори са, че докато физическото купуване на златото не се възстанови, цената на ценния метал е най-вероятно да бъде под краткосрочен натиск.

Спот цената на златото падна с 1,4% до  1,643.65 долара за тройунция, което е най-ниското му ниво от 7 януари досега. Продажбите се ускориха, след като цената на метала падна под най-ниската си стойност от 1651,93 долара за тройунция, достигната през януари.

Последно за деня цената на златото бе 1647 долара за тройунция.

Най-големият фонд в света инвеститор в злато SPDR, заяви, че е намалил авоарите си в злато с 1,2 тона от началото на годината, което контрастира с увеличението от 6 тона за същият период миналата година.

Цената на петрола се покачи в понеделник, поради затруднените доставки предизвикани от снежната виелица в североизточните американски щати. Американският суров петрол се повиши с 1,10 долара до 97,40 долара за барел. За покачаването на петрола влияние оказаха и притесненията за доставките от Близкия изток, породени от новините, че Иран е възобновил ядрената си програма. Все пак в края на деня стана ясно, че Вашингтон е договорил повече време за преговори с Техеран.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички