Еврото забави нарастването си спрямо долара


Еврото забави нарастването си спрямо долара
Снимка:

477

По време на търговията в понеделник еврото се покачи спрямо йената, но забави своето покачване спрямо щатския долар, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги изрази загриженост поради бавния растеж на европейската икономика.

Еврото достигна максимална цена от 110.95 йени, непосредствено след отварянето на търговията в понеделник, като цената бе повлияна от резултатите от изборите в Япония. В края на деня еврото се разменяше за 110.50 йени.

Спрямо долара единната валута завърши на 1.3165 долара, като това бе лек спад спрямо 7-месечения връх от 1.3186 долара, достигнат при отварянето на търговията в понеделник.

Доларът от своя страна поскъпна до 84.48 йени, при отварянето на търговията в понеделник, достигайки най-високата си стойност от април 2011 г. досега. В края на търговията в понеделник доларът се разменяше за 83.90 йени.

Бившият министър председател на Япония Шиндзо Абе заяви, че се връща на поста министър председател и ще стартира политика за стимулиране на затруднената японска икономика с агресивна парична политика и големи фискални разходи с цел да се победи дефлацията и да се отслаби йената, което ще даде експортно предимство на Япония на международните пазари.

Икономическите анализатори очакват предприемането на ултра-агресивна паричната политика в Япония да отслаби йената през следващите седмици. Но фактът, че позициите срещу йената вече са доста големи може да забави загубите за йената.

Според Ян Станард, ръководител на отдела за валутна стратегия в Morgan Stanley: "Тенденцията за отслабване йена ще бъде устойчива, като прогнозира, че доларът ще нарасне до 90-92 йени до края на 2013 г., а еврото може да нарасне до 113 йени до края на тази година”.

Японската централна банка ще проведе среща в сряда и четвъртък. Според икономически наблюдатели, тя най-вероятно ще увеличи купуването на активи с още около 5-10 трилиона йени спрямо сегашните 91 трлн. йени

Основният фактор, който доведе до забавяне в нарастването на цената на еврото спрямо долара, бе изказването на Драги, че средносрочните перспективи за икономиката на еврозоната остават "предизвикателство". Слабото търсене на стоки и услуги се очаква да продължи и през 2013г., като постепенно възстановяване се очаква едва в края на 2013 г., докато лихвените проценти се очаква да останат на рекордно ниски нива.

В подкрепа на еврото се изказа и президентът на Федералния резервна в САЩ, Джефри Лакер, който заяви, че очаква нивото на безработицата в САЩ да достигне 6,5%, едва през 2015 година, което означава, че лихвените проценти се очаква да остант между 0 и 0.25% прз следващите три години, а това са условия, които отслабват покупателна сила на щатския долар.

Според някои анализатори обаче, доларът може да бъде подкрепен от всеки признак за проблеми в преговорите на САЩ, за избягване на "фискалната пропаст" от 600 милиарда долара, която се очаква следващия месец.

Председателят на Камарата на САЩ, републиканецът Джон Бонър заяви на срещата си с президента Барак Обама, че е съгласен с предложението за увеличение на данъчните ставки на тези американци, които печелят по-малко от 1 милион долара на година, като единствено хората с доходи под 250 000 долара ще останат със старите данъчни ставки. В резултат на решението американските акции се повишиха, а държавните ценни книжа се понижиха.

Златото с покачване

По време на търговията в понеделник златото се бореше да преодолее съпротивата на 1700 долара за тройунция, като в ранната търговия във вторник цената на ценния метал достигна до 1701 долара за тройунция.

Инвеститорите очакват сделката за избягване на фискалната пропаст да се случи до края на годината, след като вчера президентът Барак Обама предложи приходите от данъци да се увеличат с 1.2 трилиона долара, в замяна на което ще бъдат направени 1,22 трилиона долара съкращения на разходите.

Някои анализатори очакват тази сделка да доведе до големи разпродажби на фондовите пазари и на златото, поради страха от нова рецесия. Според други пазарни участници това обаче е малко вероятно поради факта, че на фона на агресивната парична политика от страна на САЩ, Япония и други водещи икономики, инвеститорите се притесняват за девалвация на валутата и нарастваща инфлация и ще потърсят сигурност в сигурни активи като златото.

Цената на петрола се покачи в понеделник до 87.96 долара за барел, след като инвеститорите бяха обнадеждени от резултатите от срещата на президента Барак Обама и лидерът на републиканците Джак Бонър. Инвеститорите очакват срещата да доведе до сделка за избягване на “фиксалната пропаст” в САЩ, което ще доведе до по-добри перспективи за американската икономика през 2013 година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички