Еврото задълбочава спада


Еврото задълбочава спада
Снимка:

402

EUR/USD спадна до 1.2662, след като рейтинговата агенция Fitch предупреди ЕЦБ да предприеме допълнителни мерки за да предпази еврото от колапс. Единната валута се оказа под нов силен натиск от продажби, спрямо основните си конкуренти на форекс пазара, причина за което беше изказването на Дейв Райли от рейтинговата агенция Fitch.

Райли предупреди ЕЦБ да удвои усилията си в покупката на облигации от ЕС или в противен случай рискува да предизвика "катаклизмен колапс" на еврото. Той заяви, че фондът за финансова стабилност EFSF трябва да получи лиценз на банка, което ще му позволи да заема средства директно от ЕЦБ, а не да се финансира единствено от пазара.

Допълнителен натиск оказаха поредните слухове, че в близките часове предстои понижение на топ кредитния рейтинг, "ААА", на Франция. Много европейски страни, в това число и Италия, могат да се окажат с понижени кредитни рейтинги до края на януари заради високите нива на дълг и слабия растеж, предупредиха от Fitch.

Това доведе но нов спад на EUR/USD до ново 16-месечно дъно в 1.2662, непосредствено над важната опционна бариера в 1.2650, пробив на която ще задълбочи спада на еврото към 1.2600 нивото, на което са пласирани обикновени опции с падеж, днес следобед.

Спорният въпрос дали Гърция ще се постигне споразумение по сделката с частния сектор и на каква цена, както и дълговите проблеми на Италия остават основен негативен фактор за мечия пазар за еврото.

На дадената пресконференция съвместно с премиера на Италия - Марио Монти, немският канцлер Ангела Меркел заяви, че новото италианско правителство взема бързо важни решения. Скоростта на предприетите мерки определя бързината за подпомагане на икономиката на страната. Според нея, може да се очаква финализиране на фискалния договор до края на януари. Канцлерът обяви, че представители Франция, Италия и Германия ще се срещнат в Рим на 20-ти януари.

От другата страна на Океана, търговията на фондовите борси бе слаба и без съществени изменения. Положителните данни за ръст в продажбите на дребно през декември, както и в сектора на услугите, придадоха известна нотка на оптимизъм на пазарите.

Евънс от Федералния резерв заяви, че икономиката на САЩ има нужда от допълнителна финансова подкрепа на централната банка, с което намекна за нови количествени улеснения QE3.

Петролът поевтиня, след данните за петролните запаси

Цената на американския лек суров петрол се понижи с 1,17 долара, до 100,99 долара по време на сесията в Ню Йорк. В Лондон фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец февруари поевтиняха с 90 цента, или 0,8%, до 112,38 долара за барел. Основна причина за спада на черното злато бе изнесеният доклад от енергийното министерство на САЩ, за запасите от суров нефт. Резервите от петрол на щатите са се увеличили с близо 5 милиона барела през миналата седмица, което е двойно по-голям ръст от прогнозирания, отбелязва Bloomberg. Ръст са отбелязали и запасите от петролни дестилати, които включват дизел и гориво за отопление.

Тази сутрин американският петрол се търгува на цена от 101.30/50 долара за барел, което е ръст от 0.32% за азиатската сесия.

Златото продължи да поскъпва и по времена търговията вчера. Многобройните проблеми в еврозоната в съчетание с колебливото представяне на американския долар през последните дни, поставя златото отново в графата на иначе малкото финансови убежища. Новината, че държавният дълг на САЩ е превишил годишния БВП на страната, отблъсна инвеститорите от долара, който в последно време се смята за една от най-добрите алтернативи на валутните пазари, особено след подобренията на трудовия пазар.

Цената на ценния метал достигна до 1647 долара по време на европейската сесия, като в крайна сметка затвори на цена от 1642 долара за унция. Обемът на търгуваното злато нарасна през последната седмица, което сигнализира, че инвеститорите са отново активни на пазара.

Тази сутрин златото се разменя на цена от 1645/46 долара за унция, което е повишение от 0.25% за деня.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички