Еврото задържа печалбите, но се намира пред трудна съпротива


Еврото задържа печалбите, но се намира пред трудна съпротива
Снимка:

527

Еврото задържа спечелените позиции, докато търгуващите съкращават залозите си срещу него. Те се възползват от шанса, че неформалната среща на европейските лидери в сряда може да доведе до мерки, които да укрепят доверието на инвеститорите в еврозоната.

Евро/долар се разменяше рано сутринта за 1.2790, далеч над 4-месечното дъно на 1.2642 ударено в петък. Техническа съпротива е Танкан линията на Ичимоку индикатора на дневна графика, която преминава през 1.2811. Пробив на това ниво отваря вратите за тест на 1.2888, което е 38.2% на спада през този месец. Следва 1.2963, където преминава линията Кижун на Ичимоку индикатора.

Валутните дилъри изкупуват обратно силно продаденото евро преди неформалната среща на върха на европейските лидери в Брюксел в сряда, където се очаква новият френски президент Франсоа Оланд да поиска създаването на общи европейски облигации.

Никой не очаква одобрение от Германия, но е интересно да се види дали ще има поне малка промяна в поведението й спрямо създаването на общи облигации. Пазарът сякаш подкрепя твърдата германска линия на стриктни мерки, но това може лесно да се промени. Инвеститорите, които притежават рискови активи искат тяхната цена да нарасне, а става все по-ясно, че само стриктните мерки няма да помогнат.

Евро/паунд е 0.8088, което е близо до най-високите стойности за последните 2 седмици. Кросът расте през последните 4 сесии след падане до 18-месечно дъно на 0.7950.

Пазарите обаче са и предпазливи да не възлагат прекалено големи надежди на европейската среща, която може да разшири разделението между водените от Германия опити за стриктни мерки и усилията на други искащи по-голям растеж, където водеща фигура е новия френски президент. Разговорите за икономически растеж са чудесни, но е важно и кой ще плати сметката за това.

Опасенията за банковата система в Испания и политическата несигурност в Гърция също държат пазарите под напрежение. Това кара специалистите да не очакват покачване на еврото над 1.29 и повечето дори не очакват повишение от сегашните нива.

Долар/йена е на 79.34 при 3-месечно дъно в петък на 79.

Австралийският долар се котира на 0.9895 срещу американския си съименик при 6-месечно дъно от 0.9775 през миналата седмица. Сегашната стабилност дойде при широките покупки на рискови активи в понеделник.

Златото без промяна

Златото е почти без промяна днес, а инвеститорите очакват срещата на ЕС, където се очаква да се обсъждат нови мерки за разрешаването на дълговата криза, която заплашва световния икономически растеж.

Спот цената е 1590 долара за тройунция. Инвеститорите очакват с интерес срещата на върха в Брюксел, за да видят предложението на френския президент Франсоа Оланд за общи европейски облигации, нещо на което Германия се противопоставя.

Инвеститорите продължават да са неспокойни за ситуацията в еврозоната и след срещата на Г-8, на която имаше обещания, че Гърция ще бъде подкрепена да остане в еврозоната. Това е видно от продължаващите покупки на германски облигации, въпреки че те се намират на почти рекордно високи цени.

Испания съобщи в понеделник, че ще изпълни целите си за дефицита през тази година, въпреки очакваното ново свиване на икономиката през второто тримесечие.

Вчера председателя на Фед-Атланта Денис Локхарт заяви, че американската икономика се нуждае от премерени усилия за увеличаване на растежа, но че централната банка трябва да се фокусира върху подобряване на комуникацията, тъй като обстоятелствата не изискват нови покупки на облигации в настоящия момент.

Американските борсови индекси нараснаха с над 1% в понеделник, а еврото остава днес стабилно срещу долара след поскъпването в предишния ден, докато дилърите решиха да спрат разпродажбите му и да изчакат европейската среща на върха.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички