Еврото задържа печалбите си поради подновения оптимизъм около Гърция


Еврото задържа печалбите си поради подновения оптимизъм около Гърция
Снимка: Thinkstock/Guliver

1343

Еврото задържа печалбите си в четвъртък благодарение на новата доза оптимизъм около гръцката сага, докато пазарът очакваше оповестяването на данните за неселскостопанската заетост в САЩ.

Единната валута нарасна с 1,2% до 1.1469, подпомогната от новината, че ЕЦБ се е съгласила да финансира до 60 млрд. евро под формата на спешна помощ за осигуряване на ликвидност за Гърция.

Възгледите, че Швейцарската централна банка купува евро, за да отслаби франка, също подкрепиха единната валута.

Еврото преживя големи колебания тази седмица, докато надеждите, че Гърция може да спечели бързо облекчение от своите кредитори се редуваха с тревоги, че сделка няма да може да бъде постигната сделка, което увеличаваше възможността страната да напусне еврозоната.

В средата на седмицата ЕЦБ смая инвеститорите, заемайки твърда позиция с отказа си да приема гръцки облигации като обезпечение. Това причини спада на еврото.

От друга страна едно стабилно четене на данните за заетостта в САЩ, в комбинация с ръст на заплащането, може да съживи възгледите, че от Фед може да обмисля дали да не повишат лихвените проценти към средата на годината.

Доларовият индекс изгуби 1% до 93.587.

Спрямо йената, щатският долар остана без особена промяна на 117.32 йени.

Неговият свързан с цените на стоките канадски колега получи подкрепа, след като цената на петрола нарасна рязко през нощта, възстановявайки се от достигнатото през предишната сесия дъно.

Канадският долар нарасна от 1.2585 до 1.2450.

Австралийският долар също получи подкрепа от поскъпването на петрола и нарасна с 0,5% до 0.7836, след като изявлението на Резервната банка на Австралия не прозвуча толкова меко, колкото беше очаквано.

Златото е на път да реализира най- лошата си седмица от последните седем

В четвъртък златото поевтиня поради несигурността около Гърция, след като ЕЦБ заяви, че повече няма да приема гръцки облигации в замяна на финансиране.

Изявлението на ЕЦБ нанесе удар на Атина, която се опитва да намали дълга си към кредиторите от еврозоната, и доведе до поевтиняването на еврото спрямо долара по време на ранната търговия. Златото поевтиня въпреки възстановяването на единната валута спрямо долара в късните часове.

Спот цената му се понижи с 0,5% до 1 266.40 долара за тройунция, след като първоначално се понижи с 1% до дъно за сесията на 1 256.22. Пазарът тества съпротивата около нивото 1255-56 през четири от последните пет сесии, карайки търговците да вярват, че под това ниво са разположени ордери за продажба.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 0,1% до 1 262.70 долара за тройунция.

Досега през седмицата златото изгуби около 1,5%, което е най- големият му спад на седмична база от 19 декември до сега.

Металът поскъпна с 8,4% през януари, реализирайки най- големият си месечен ръст за последните три години, подпомогнат от рязкото забавяне на американската икономика през четвъртото тримесечие.

Въпреки това в краткосрочен план златото може да получи подкрепа от решението на Китай да намали задължителните резерви на банките в опит да създаде повече ликвидност, за да се пребори с икономическото забавяне и задаващата се дефлация.

Междувременно големите икономики, като тази на Китай и Европа, продължават да изпомпват още пари в системата, докато САЩ се придвижват към затягане на цикъла.

Днес инвеститорите ще следят внимателно данните за неселскостопанската заетост в САЩ за нови следи относно повишаването на лихвените проценти.

Сред останалите благородни метали спот среброто изгуби 0,8% до 17.26 долара за тройунция, платината поскъпна с 1,1% до 1 249.90 долара за тройунция, а паладият нарасна с 0,5% до 793.15 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички