Еврото зае отбранителна позиция след понижението на рейтингите


Еврото зае отбранителна позиция след понижението на рейтингите
Снимка:

357

Еврото поевтиня в ранната азиатска търговия днес и вероятно ще остане под натиск след понижението от „Стандард енд пуърс” на кредитните рейтинги на няколко държави от еврозоната, включително Франция.

В допълнение към лошите новини, преговорите между Гърция и частните кредитори за замяна на дълга завършиха с крах и пазарите сега се опасяват, че извънредният фонд за спасителни заеми на еврозоната също може да загуби ААА рейтинга си.

Еврото удари ново 16-месечно дъно на 1.2624 срещу долара, а в 6 часа сутринта се разменяше за 1.2648. Затварянето в петък вечерта в Ню Йорк беше на 1.2674. Кросът евро/йена падна до 11-годишно дъно на 97.10. Единната валута пропадна и срещу австралийския долар, но все пак остана над дъното за всички времеа на 1.2250. Евро/швейцарски франк се понижи до 1.2040 и приближи максимално близо определения от Швейцарската централна праг от 1.20.

Евро/долар се търгува в низходящ тренд още от съобщението на „Стандард енд Пуърс” на 5 декември, че ще наблюдава за понижение на рейтингите доста на брой европейски държави.

Слизането обаче на единната валута може и да не се дължи толкова на заплахата за рейтинга на извънредния европейски фонд, колкото с провала на преговорите за гръцкия дълг. Натискът върху Анита за приключване на споразуменията с частните държатели на облигации нараства, за да може да се свали дълга до контролируеми нива и да се убедят международните заемодатели да продължават да заемат нужните средства. Без помощ Атина ще фалира през март, когато трябва да изплати облигации на стойност 14.5 милиарда евро.

Цената на златото флиртува с 200-дневната пълзяща средна

Спот цената на златото остава днес без промяна. Силен натиск върху нея оказва силата на долара след масовото намаление на кредитните рейтинги в еврозоната от „Стандард енд Пуърс” в петък, докато статутът му на даващо сигурност оказва подкрепа при породените опасения за дълговата криза.

В петък жълтият метал отчете най-голямо дневно понижение за последните две и половина седмици, когато Франция и Австрия загубиха топ кредитните си рейтинги от ААА, а общо 9 европейски държави получиха занижение на оценката си от „Стандард енд Пуърс”. В същото време преговорите между Гърция и кредитните банки навлязоха в задънена улица.

Еврото падна до най-ниски стойности срещу долара след август 2010 година и очакванията са да остане под натиск. Така златото е изправено пред насрещен вятър заради силния долар, но това може да не трае дълго.

В 6 часа сутринта спот цената на златото беше почти без промяна на 1640 долара за тройунция и продължава да се върти около 200-дневната пълзяща средна, която в момента преминава през 1638 долара за тройунция.

Цената напредна с 5% през новата година, подкрепена от търсенето на сигурност заради проблемите в еврозоната и напрежението между Иран и Запада през последните две седмици.

Според прогнозите на технически анализатори през деня ще е налице спад, който може да доведе до нивата от 1600 долара за тройунция.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust са 1254.159 тона, което е намаление с 0.411 тона спрямо края на 2011 година.

Дилърите очакват през тази седмица разпродажби от Китай преди затварянето на пазарите в страната по случай едноседмичните празници за китайската нова година през следващата седмица.

Търсенето на златни бижута в Индия, основен играч на пазара, се е увеличило с между 5% и 7% през 2011 година и е на път да продължи устойчивия растеж до между 10% и 15% през тази година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички