Еврото записа първата положителна седмица за годината


Еврото записа първата положителна седмица за годината
Снимка:

408

Единната валута се изтласка през миналата седмица от най-ниските си нива за последните 16 месеца, формирайки временно дъно в 1.2626 спрямо американският долар.

Еврото записа 4 поредни дни на ръст, като единствено в петък отчете загуба и затвори седмицата на нива от 1.2930/40 долара.

Инвеститорите предпочетоха да затворят част от печелившите си евро позиции, докато излезе решението за преструктуриране на гръцкият дълг.

"Еврото остава изключително уязвима валута, заради несигурната ситуация в Гърция. Политически нищо не се е променило от миналата година насам и трудностите все още предстоят. Аз съм доста внимателен с това възходящо движение, което се отчита при еврото", коментира стратег от Rabobank International в Лондон.

По-късно през деня стана ясно, че представители на частните кредитори на Гърция са напуснали Атина без да са постигнали сделка за разсрочване на дълга, без която държавата рискува да изпадне в неконтролиран фалит. Новината бе голямо разочарование за инвеститорите, които се бяха настроили за рали през днешният понеделник.

Късно снощи пазарите, обаче отвориха с гап (ценова дупка) срещу еврото, в отговор на провалените преговири. EUR/USD отвори в 1.2875/80, EUR/JPY към 89.10, след като в петък затвори на нива от 90.45 йени.

Тази сутрин стана ясно, че частните кредитори са отправили своята максимална оферта за загубите, които могат да понесат. Преговарящият от името на банките заяви, че всяко по-нататъшно искане ще развали доброволното споразумение и ще изпрати Гърция към фалит.

Гърция и европейските й партньори се надяват да се договорят за нов спасителен пакет от помощи, на срещата на лидерите на ЕС, която ще бъде проведена на 30-ти януари. През март Гърция трябва да изплати 14.4 млрд. евро на притежателите на облигации, което засега е невъзможно без намесата на европейските й партньори и МВФ.

На срещата си в петък, Групата на страните от Г-20 взеха решение да окажат натиск върху Европа за предприемане на извънредни стъпки за разрешаване на дълговата криза. В документа от среща на официалните представители на Г-20 в Мексико се посочва, че страните трябва да съдействат за по-силен икономически растеж чрез провеждането на решителни структурни реформи.

"При отсъствието на политически действия, слабият растеж може да бъде основния сценарий на развитие в идващите няколко години с оглед необходимостта да се поправи финансовият баланс на частния сектор и поправяне на фискалния баланс в редица страни", се казва в документа от срещата в Мексико.

Германия от своя страна настоя за взимане на бързи решения по отношение на данъка върху финансовите транзакции. Приемането му на ниво ЕС обаче ще изисква единодушната подкрепа на всички държави членки. Великобритания и Швеция вече заявиха, че ще блокират всеки опит за налагането на такъв данък.

Златото с ръст за трета поредна седмица

Златото отчете добро представяне и през изминалата седмица, повишавайки се за трета поредна седмица до 1667/68 долара за унция. Като цяло златото продължава да се движи в близка корелация с еврото и борсовите индекси. Тази сутрин ценният метал се разменя на нива от 1671/72 долара за унция.

Изминалата седмица беше сравнително спокойна за петролните пазари, като спот цената на Тексаският лек суров петрол приключи седмицата със минималният спад от 50 цента.

Новините от САЩ и Европа повишиха цената му с около 2 долара за барел, във вторник, като най-голямо влияние оказаха ръстът в индекса на производителите за Ню Йорк и инвеститорското доверие в Германия. В петък обаче цената се понижи с повече от 2 долара за барел, след като Китай отчете спад в производствения сектор. Тази сутрин фючърсите с доставка месец март се търгуват на цена от 98.10/20 долара за барел.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички