Фокусът на пазарите е върху Фед


Фокусът на пазарите е върху Фед
Снимка:

514

Еврото спадна срещу долара през нощта, но задържа повечето от печалбите от вчерашния ден. Инвеститорите от своя страна са се фокусирали върху Федералния резерв дали ще предприеме нови монетарни стимули в подкрепа на икономическото възстановяване.

Единната валута получи подкрепа и от сигналите, че гръцките партии може би са близо до формирането на коалиционно правителство, а испанските облигации възвърнаха малко позиции след последните разпродажби. Засега обаче решенията на Фед, които ще бъдат оповестени по-късно през деня, имат най-голямо значение.

Евро/долар слезе до 1.2670, отстъпвайки малко след вчерашния растеж с 0.9%. Съпротива е 1.2748, едномесечния връх от понеделник след гръцкия вот. Анализатори предупреждават, че покачването на еврото ще е трудно, защото освен покриване на къси позиции няма друга смислена причина за растеж. След като доходността по испанските 10-годишни облигации удари рекорд в ерата на еврото, нарастват спекулациите, че Испания ще има нужда от голям пакет от спасителни помощи. Това означава, че каквито и да е покачвания на еврото ще бъдат ограничени.

Един поглед към вчерашните движения показва, че не само еврото е нараснало, а и други валути, което означава, че доларът изпитва слабост.

Мнозина дилъри се съмняват Фед да стигне толкова далеч, че да оповести количествени облечения, политика при която се купуват облигации, което може да разочарова някои на пазара, ако Фед се въздържи от подобни стимули.

По-вероятен вариант е Фед да разшири програмата си „Операция Туист”, която е насочена към свалянето на дългосрочните разходи за заеми като се продават краткосрочни книжа и се купуват дългосрочни. Тази схема трябва да приключи в края на юни. Ако ФЕД реши да разшири „Операция Туист”, то долара може да поскъпне. Очакванията за количествени увеличения са малко не на място и при по-вероятния вариант за разширение на „Операция Туист” е възможно да има известно разочарование на пазарите.

Долар/йена слезе минимално на 78.82.

Надеждите за стимули от Фед подкрепят златото

Златото нарасна днес, подкрепено от надеждите, че Федералният резерв може да стимулира най-голямата икономика в света, което би увеличило търсенето на метала като средство за защита срещу 

Серия от разочароващи данни индикиращи забавяне на икономическия растеж в САЩ повишиха спекулациите, че схемата за купуване на облигации от Фед наречена „Операция Туист” може да бъде удължена и след края на юни. Това е по-малко крайна мярка отколкото директното купуване на нови книжа, известно като количествени увеличения.

Спот цената на златото нарасна до 1620 долара за тройунция. През февруари металът удари върха за 2012 година на 1790 долара, когато Фед заяви, че ще задържи лихвите на нива близки до нулевите най-малко до края на 2014 година.

Горната цел, ако Фед направи нещо което да се хареса на пазарите, е вероятно 1650 долара за тройунция. В посока надолу на прицел е 1592 долара и след това 1530 долара за тройунция, ако инвеститорите останат наистина разочаровани. Ниските търгувани обеми показват, че инвеститорите не са сигурни дали Фед ще предприеме нов рунд от количествени увеличения. Комисията за операции на открития пазар при Фед ще оповести решението си в края на двудневното си редовно заседание по-късно днес.

Предишните рундове от покупки на активи от Фед, с цел сваляне на лихвите и стимулиране на икономиката, отслабиха долара, засилиха акциите и насочиха инвеститорите към златото. То удари рекордин стойности от 1920 долара през септември 2011, когато инвеститорите го използваха като средство предлагащо сигурност срещу дълговата криза в Европа. Тази година обаче, скорошните спадове на акциите и на другите пазари, породени от дълговата криза, принудиха инвеститорите да осребряват позиции в златото, за да покриват другите загуби, което доведе до спад на цената до 4-месечно дъно в средата на май от 1527 долара за тройунция.

Азиатските борсови индекси и еврото запазиха стабилност днес заради надеждите, че дълговата криза в еврозоната и нестабилния растеж на световната икономика ще принудят големите централни банки да предприемат нова серия от монетарни стимули. Европа вече спечели подкрепата на световните лидери за амбициозно, но бавно реструктуриране на еврозоната, въпреки че натиска идващ от финансовите пазари е за по-бързи решения на кризата.

Лидерите от Г-20 в момента изчакват срещата на върха на ЕС през следващата седмица, докато европейски официални лица заявиха, че ще предприемат дълъг процес на по-дълбока интеграция, като се започне с план за единен банков съюз, който да бъде финализиран до декември.

Нарастващата цена на златото доведе до някои разпродажби, докато слабостта на рупията намали интереса за покупки от Индия, която е най-големия потребител на жълтия метал в света.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички