Голям спад на еврото през първата седмица на годината


Голям спад на еврото през първата седмица на годината
Снимка:

367

Еврото се търгува на 16-месечно дъно срещу долара и 11-годишно дъно срещу йената, а очакванията са поевтиняването му да продължи.

Докато опасенията за европейската дългова криза не отминават, единната валута изглежда ще завърши първата седмица на 2012 година близо до рекордно ниски стойности срещу австралийския долар и 16-месечно дъно срещу стерлинга.

Пазарите не очакват облекчение за еврото, тъй като следващата седмица предстоят продажби на италиански и испански облигации, които вероятно ще държат под натиск единната валута. Дори срещата между френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел в понеделник може да не доведе до положителни новини за еврото. Дискусията между двамата политици ще бъде основно съсредоточена върху бюджетната дисциплина.

Еврото обаче може и да нарасне рязко при покриване на къси позиции ако бъде достигнато до решение, което да увеличи мунициите на Европейския механизъм за стабилност. Дотогава обаче еврото ще си остане под натиск. Достигането до такова решение може да отнеме и месеци. Френският премиер Франсоа Филон заяви в четвъртък, че по време на срещата на върха в ЕС през месец март ще се обсъжда темата за увеличаване на Европейския пак за стабилност.

Еврото се търгуваше днес сутринта на 1.2790, което е минимално над дъното от вчера на 1.2770, което пък е най-ниска стойност след септември 2010 година. Подкрепа се очертава около 1.26, където се намира 76.4% корекция на покачването от юни 2010 година до май 2011 година.

Еврото попадна под жестоки разпродажби през последните дни като офертите съкрушиха иначе големи по обем отделни поръчки за покупки първо над 1.30, а после около 1.29. Европейските инвеститори и хедж фондовете бяха основните продавачи на еврото. В момента има опционни бариери на 1.2750, 1.27 и 1.2650 срещу зелените пари, както и на 98 срещу йената. Нищо чудно паричните пазари да се прицелят във въпросните нива. Консенсусът сред специалистите е, че първата основна цел е 1.25, а след това и 1.20.

Кросът евро/йена се търгува на 98.70 при достигнато вчера 11-годишно дъно на 98.45. Единственото нещо, което може да доведе до покачване на еврото е покриване на къси позиции, но японските инвеститори вероятно имат още евро деноминирани активи за разпродажби. Не трябва да се забравя и че японските компании ще започнат да репатрират средства, което вероятно ще доведе до спад на еврото до 93 йени през 2012 година.

Единната валута е за оплакване и срещу австралийския долар на нива от 1.2470 след вчерашното рекордно дъно за всички времена на 1.2438. Картината и срещу стерлинга е плачевна при нива от 0.8255 и вчерашно 16-месечно дъно при 0.8250.

Акцентът в последния работен ден от седмицата са излизащите следобед данни за пазара на труда в САЩ. Вчера измерване от частния сектор показа експлозия в наемането на работници през месец декември.

Предлагащият сигурност долар често попада под натиск, когато икономическите данни увеличат оптимизма за американския и световния растеж, което пък повишава търсенето на рискови активи и валути. Инвеститорите обаче в момента са прекалено разтревожени от европейската криза и дори и при силни цифри за заетостта в САЩ е малко вероятно да купуват агресивно рискови активи и да продават долари. В миналото при подобни ситуации следваше обратно изкупуване на еврото, но ако сега неселскостопанската заетост излезе силна едва ли ще последват силни обратния купувания на единната валута.

Европейските неволи подкрепят златото, силата на долара ограничава растежа му

Златото днес се търгува около 1620 долара за тройунция, а инвеститорите остават изнервени от европейската дългова криза и търсят сигурност в метала. Силата на долара обаче ограничава покупките му. Страховете за фискалната стабилност в Европа доведоха до покачване на доларовия индекс до едногодишен връх.

Жълтият метал не следва вече в търговията останалите по-рискови активи с които се движеше в тандем през последните месеци. Привлекателността на златото като предлагащо сигурност получи сила от съживяващата се ликвидност в началото на новата година. Така при завръщането на ликвидността и при наличието на европейските негативни перспективи, инвеститорите предпочитат да влагат доларите си в сигурни активи като например златото.

Спот цената нарасна днес с 0.1% до 1624 долара за тройунция и засега отчита растеж за седмицата от 3%. Според технически анализатори обаче е възможна корекция през деня към нивата от 1594 долара за тройунция.

Въпреки че икономическите данни от САЩ земонстрираха през последните седмици солиден прогрес, анализаторите предупреждават, че световната икономика ще остане доминирана от проблемите в Европа. Днес инвеститорите очакват с интерес данните за неселскостопанската трудова заетост през месец декември в САЩ, след като вчера доклад от частния сектор разкри голям растеж през миналия месец, а молбите за помощи срещу безработица отчетоха спад.

През следващата седмица предстоят аукциони на облигации в Италия и Испания, след като продажбите на държавен дълг във Франция и Германия през тази седмица бяха посрещнати от добро търсене.

В крайна сметка през следващите 1-2 тримесечия ще има достатъчно причини за опасения за световния растеж и финансовата система и това ще дава подкрепа на златото.

Сортът “Брент” спадна днес към нивата от 112 долара за барел, заради продължаващата европейска дългова криза и неочаквания растеж на запасите в САЩ, които спряха печалбите произлизащи от страховете за прекъсване на доставките при нарастващото напрежение между Иран и Запада. Инвеститорите търгуват предпазливо при нерешената дългова криза в еврозоната, която може да се влоши и да навреди на големите икономики, което би намалило икономическия растеж и търсенето на петрол. Неочакваното повишение на инвентарите в САЩ през миналата седмица с 2.2 чилиона барела също ограничава растежа на цената. Въпреки това Брентът е на път да завърши първата седмица на 2012 година с поскъпване от 4%. Причината са заплахите на Иран да затвори провлака Хормуз, който е най-важният в света на петролните доставки, в отговор на санкциите от САЩ и вероятното ембарго от Европа.

Февруарските контракти на Брент губеха в 6 часа сутринта 59 цента до 112.15 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол 51 цента до 101.30 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички