Голямото предпразнично намаление на еврото продължава


Голямото предпразнично намаление на еврото продължава
Снимка:

420

Еврото понижи стойността си спрямо другите водещи валути за четвърти пореден ден, като притесненията за икономическата ситуация в еврозоната отново се засилиха.

Това оказва натиск върху единната валута в нестабилните условия на валутния пазар преди почивните дни. Увеличавайки загубите от сряда след разочароващите резултати от пускането на испанските държавни облигации, еврото спадна до 1.3030 спрямо долара, което е най-ниското ниво от средата на март.

Спрямо британския паунд единната валута също беше под голям натиск, като се търгуваше към 0.8240/50, най-ниското ниво за този крос от началото на януари насам. Европейската валута беше под натиск и спрямо йената и австралийския долар.

В основата на това подновено от вчера насам низходящо движение на финансовите пазари е продължаващото покачване на напрежението на суверенните дългови пазари в еврозоната. Испанските облигации продължиха да вървят надолу и загубиха повишението, което отбелязаха, след като Европейската централна банка стартира първата от двете си тригодишни дългосрочни операции по рефинансиране.

В четвъртък, доходността на 10-годишните облигации скочи до 5,81%, най-високото ниво от средата на декември, на фона на нарастващото недоверие към Испания. Разликата между лихвите на 10 г. облигации на Испания и Германия се разшири с 10 пункта и достигна до 400 пункта, най-високо ниво от ноември 2011 г.

Английската централна банка реши да остави без промяна основната лихва и размера на програмата си за изкупуване на активи на стойност 325 млрд. паунда. Основната лихва е на това равнище от март 2009 г. насам. Решението не е изненада за инвеститорите и паундът почти не промени стойността си след обявяването му.

През месец май приключва последният етап от поръчките на облигации, с цел допълнителна подкрепа на икономиката. Тогава ще бъдат обявени и новите прогнози за инфлацията и ръста. За разлика от САЩ, слабото възстановяване на британската икономика и забавящата се инфлация предполагат, че приемането на допълнителен пакет от стимули е много вероятен.

Американските акции приключиха с минимални отклонения в четвъртък, след като инвеститорите бяха колебливи на фона на подновените опасения за икономиката на еврозоната, и преди днешните месечни данни за заетостта в САЩ. Вчера трудовото министерство на страната съобщи, че исканията за обезщетения при безработица са се понижили с още 6 хил., до 357 хил. през миналата седмица, като нивото им остава на 4-годишен минимум.

Този всеобщ трус на валутните и капиталови пазари отчасти беше подсилен и от все по-тънката и неликвидна търговия с оглед предстоящия дълъг уикенд в Западна Европа, поради католическия Великден. Днес и в понеделник пазарите в Австралия, Западна Европа и Америка ще останат затворени. Следствие на това се очаква неликвидна търговия, която би могла да предизвика неочаквани широкоамплитудни движения.

Новините около иранския петрол изтласкаха цена от 7-седмичното дъно

Иран прекратява продажбите на петрол за двете водещи гръцки компании Ellenic Petroleum и Motor Oil Hellas, заради неспособността им да плащат за покупките си, предаде иранската телевизия Presstv.

Прекъсването на петролните потоци от Иран вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на финансовата криза в Гърция, тъй като Техеран е един от основните доставчици на суровината за гръцките рафинерии. Това доведе до отскок на черното злато от вчерашното му 7-седмично дъно, към 101 долара за барел на американската стокова борса.

Късно снощи американският лек суров петрол затвори на цена от 103 долара за барел, а сортът Брент – към 123 долара за барел. Днес петролните пазари ще останат затворени поради католическият Великден.

Златото също отчете повишение по време на вчерашната си търговия, нараствайки с 10 долара за унция, до 1630 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички