Гръцката сага продължава


Гръцката сага продължава
Снимка: Getty Images/Guliver

1560

Доларът и йената са силни днес, а инвеститорите търсят сигурност в тези валути, докато азиатските акции, най-вече китайските, се сгромолясаха и навредиха на рисковите покупки. Еврото е на 1.0988 при пет седмично дъно вчера на 1.0916, което дойде при продължаващата криза около гръцкия дълг. Единната валута получи известно облекчение в края на деня, когато проби над 1.10, след като европейските лидери дадоха на Атина време до края на седмицата да направи ново предложение за бързи реформи ако иска да получи заеми.

Така се оформи и структурата, а именно гръцката ситуация да не влияе на търговията по време на европейската търговия, докато през нощта по време на азиатската основна тревога са спадащите акции. Доларът се справя добре срещу всички валути с изключение на йената. За това влияят два фактора. По-ниските нива на доходност на американските облигации и думите преди време на управителя на ЯЦБ Курода, че слабостта на йената не би трябвало да продължи. Въпреки, че по-късно той се оттегли от думите си, по-рано през юни Харухико Курода описа йената като „много слаба”, което пазарите приеха като форма на вербална интервенция.

Долар/йена сутринта беше 122.07 и приближава шест седмичното дъно от понеделник на 121.70 в отговор на гръцкия отрицателен вот спрямо ограничителните мерки. Евро/йена е 134.20 при вчерашно шест седмично дъно на 133.52. Индексът Shanghai Composite, който спадна с 16% от началото на месеца, претърпя днес пореден срив, докато инвеститорите пренебрегнаха серия от мерки на китайските регулаторни власти. Никей в Токио слезе с 1.5%. Американският лек суров петрол е близо до тримесечно дъно, докато тримесечните фючърси на медта слязоха до шест годишно дъно заради гръцката сага и последните проблеми на китайските пазари, които увеличиха опасенията за световния растеж.

Австралийският долар, обикновено продаван във времена на повишен риск, потъна до ново шест годишно дъно срещу зелените пари. Австралийският долар, приеман и за барометър на състоянието в Китай, поевтиня до 0.7390, което е най-ниска стойност след месец май 2009 година.

Фокусът в момента е как ще реагират при отварянето европейските капиталови пазари след срива на китайските акции и гръцката официална молба за програма от двегодишен заем, която трябва днес да предаде и е стъпка преди срещата на върха на ЕС в неделя, когато ще се решава съдбата на Атина.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички