Гърция отново е основна тема на пазарите


Гърция отново е основна тема на пазарите
Снимка:

746

Еврото се задържа над двумесечното дъно по време на азиатската търговия, след като управляващата коалиция в Гърция си осигури достатъчно гласове в парламента за одобрението на бюджет 2013. Растеж на единната валута обаче е малко вероятен преди срещата на финансовите министри от еврозоната по-късно днес.

Депутатите от партиите на трипартийното правителство одобриха бюджета с комфортно мнозинство в 300-членния парламент. Опасенията за Гърция разбира се остават, но поне част от несигурността изчезна и това намалява шансовете за разпродажби на еврото.

По-късно днес в Брюксел ще се срещнат финансовите министри от еврозоната, за да обсъдят дали да отпуснат нов транш за финансиране на изпадналата в дългове Гърция. Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле съобщи пред местната преса в неделя, че тройката международни кредитори най-вероятно няма да успее да подготви за днешната среща пълния си доклад за Атина.

Много е вероятно еврозоната да не отпусне ново финансиране, въпреки приетия от Гърция бюджет на стриктни ограничения, тъй като все още няма споразумение как да се направи дълга управляем. Атина все така остава в готовност да получи две години разсрочване за намалението на дълга.

Еврото може да попадне под натиск, тъй като инвеститорите хеджираха част от рисковете свързани с крайния срок за финансиране на Гърция. Атина ще прехвърли за по-късна дата изплащането на 5 милиарда евро в държавни облигации, чиито матуритет е 16 ноември, заради вероятното забавяне на транша от международните кредитори. Това съобщи официален представител на министерството на финансите в петък.

Евро/долар се разменя за 1.2729. В петък беше достигнато дъно от 1.2690, което е най-ниска стойност след 7 септември. Кросът евро/йена е на 101.17 при дъно в петък на 100.43. Долар/йена е 79.46 при дъно в петък на 79.07, което беше най-ниска стойност след 18 октомври.

Днес данни показаха, че БВП на Япония се е свил с 0.9% в периода юли-септември спрямо предишното тримесечие, каквито бяха и очакванията на пазарите. Това е първия отрицателен резултат след три тримесечия на растеж, който усилва и страховете, че забавянето на световната икономика ще доведе страната до рецесия.

Опасенията за фискалната пропаст в САЩ вредят пък на долара, въпреки че в крайна сметка зелените пари могат и да нараснат заради намаленото търсене на рискови активи. Инвеститорите се страхуват за отрицателния резултат от близо 600 милиарда долара намаление на разходите и увеличение на данъците, които трябва да влязат в сила от януари. Американският президент Барак Обама заяви в петък, че е готов на компромиси с републиканците, за да се избегне фискалната пропаст, но подчерта, че какъвто и да е план трябва да включва по-високи данъци за хората с по-големи доходи.

Пазарните участници харесаха долара през последната седмица за първи път след началото на септември. Това показаха данни за спекулативните позиции. В седмицата завършваща на 6 ноември нетните дълги позиции са били за 1.296 милиарда долара спрямо нетни къси за 710 милиона долара в предходната седмица. За първи път през последните два месеца са налице дълги позиции в зелените пари.

Австралийският долар нарасна до 1.0415, но все още е далеч от един и половина месечния връх от сряда на 1.0480. Валутата е подкрепена от данни от уикенда, разкрили излишък през октомври на търговския баланс на Китай, който е основния търговски партньор на Австралия, до най-високи нива за последните 45 месеца, като това основно се дължи на скок на износа до 5-месечен връх.

Златото продължава растежа след най-доброто седмично представяне за последните два месеца

Златото остава стабилно днес, след като отчете най-голямо седмично повишение след края на август, което се дължеше на опасенията, че САЩ ще се върнат към рецесия ако Конгреса не достигне споразумение по сделката за редуциране на дефицита.

Президентът Барак Обама покани лидерите на Конгреса в Белия дом, за да стартират преговори за сделка, която да предотврати рязкото покачване на данъците и намаление на разходите, коио трябва да влязат в действие в началото на следващата година. Обама заяви, че е готов на компромиси.

Златото нарасна до 1734 долара за тройунция и е близо до 3-седмичния връх, ударен в петък на 1738 долара за тройунция. В същото време доста далеч остана двумесечното дъно от миналата седмица на 1672 долара за тройунция.

Несигурността около фискалната пропаст в САЩ натежа днес върху азиатските борсови индекси, но еврото се търгува над 2-месечното дъно, след като управляващата коалиция в Гърция си осигури достатъчно гласове в парламента за одобрението на бюджет 2013. Нагоре следващата цел е 1750 долара, а след това идва трудната съпротива при 1800 долара, която трудно може да бъде преодоляна трайно до края на годината.

На физическия пазар бижутерите се оттеглиха, докато спекулантите и инвеститорите очакват нов растеж на златото преди да прибират печалби. На нива около 1780 долара най-вероятно ще последват разпродажби от спекулантите.

В Индия местните вносители спряха покупките в петък, тъй като слабата рупия помогна на жълтия метал да достигне най-високи нива за последните 7 седмици. Сезонът на фестивалите в Индия достига своя пик тази седмица, докато сезона на браковете продължава до средата на декември. Златните бижута формират голяма част от подаръците при сватбите и фестивалите в Индия.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички