Инвеститорите изчакват изказването на Бернанке пред Конгреса


Инвеститорите изчакват изказването на Бернанке пред Конгреса
Снимка:

375

Еврото остана днес без промяна срещу долара, а вниманието на пазарите е насочено към председателя на Федералния резерв Бен Бернанке дали ще направи някакъв намек за допълнителни монетарни стимули, в изявлението си пред Конгреса в следващите дни.

Австралийският долар спадна, но задържа по-голяма част от печалбите, които направи в петък, когато извлече сила от данни показали, че основният купувач на австралийския експорт Китай е отчел ръст на БВП през второто тримесечие от 7.6%, каквито бяха и предварителните прогнози.

Движенията в основните валути липсваха, защото борсата в Токио остана затворена заради официален празник, а инвеститорите предпочитат да изслушат Бен Бернанке във вторник и сряда, когато ще говори пред американския Конгрес.

Миналият месец Фед увеличи усилията си по задържането на дългосрочните лихви ниски, като оповести, че ще купи дългосрочни облигации за още 267 милиарда долара, докато в същото време ще продава краткосрочни книжа. Действията са познати като Операция Туист.

Централната банка обаче се въздържа от стартирането на трети рунд от покупки на всякакви облигации, което е форма на стимул познат като “количествени облекчения”. Ако направи така, то долара ще получи сила срещу еврото и йената.

Днес сутринта котировките в евро/долар бяха 1.2236 и над 2-годишното дъно от петък на 1.2162. Долар/йена слезе на 79.08 и е съвсем близо до подкрепата при 79.04, където преминава 200-дневната пълзяща средна.

Един фактор, който не предвещава добри времена за единната валута е, че доходността по двегодишните германски и холандски облигаци наскоро стана негативна. Силата на германската икономика направи високо ликвидните й облигации актив предлагащ сигурност сред европейската дългова криза. Холандските облигации също се радваха на подобен статут, тъй като инвеститорите търсеха облигации от европейските държави, които имат относително добро фискално състояние.

Австралийският долар слезе минимално срещу зелените пари до 1.0220, връщайки по този начин една малка част от петъчните печалби.

Златото не може да надмогне силата на долара

Златото спадна днес, следвайки ниските нива в евро/долар, но инвеститорите остават в състояние на изчакване преди ключовите изказвания на Бен Бернанке пред Конгреса, тъй като метала е чувствителен към промените на монетарната политика.

Председателят на Фед ще представи полугодишния си отчет за монетарната политика пред Конгреса във вторник и сряда. От него инвеститорите ще търсят да видят отношението на банката към количествените поощрения.

Златото през тази година е най-зависимо от позицията на Фед по отношение на монетарните стимули, докато европейската дългова криза продължава да ограничава ликвидността на пазарите, подтиска еврото и принуждава инвеститорите да търсят сигурност в долара и американските облигации.

Спот цената е 1590 долара за тройунция след поскъпване в петък с 1%. Според технически анализатори обаче златото може да слезе през деня към нивата от 1570 долара за тройунция.

В Европа, солидно вътрешно търсене помогна на италианската хазна да продаде 5.25 милиарда евро дълг в петък при по-ниски лихви отколкото преди един месец. Растежът обаче по доходността на 10-годишните книжа показа, че третата по големина европейска икономика може все пак да падне жертва на дълговата криза в еврозоната.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички