Инвеститорите остават предпазливи


Инвеститорите остават предпазливи
Снимка:

339

Пазарите продължават да се движат хаотично, но на този етап без резки амплитуди. Причината за това е несигурността на глобалната финансова система и липсата на доверие от страна на инвеститорите около гръцкия спасителен план и неговото прилагане.

Допълнително напрежение внесе и агенция Fitch, която понижи рейтинга на Гърция от ССС до С, след като бе потвърдено, че страната ще получи втория спасителен пакет. Той обаче включва преструктуриране на дълга, което несъмнено ще доведе до загуба на облигационерите. Това понижение идва в момент, когато частните инвеститори, които притежават около 200 млрд. евро в гръцки дългови облигации, също ще претърпят загуби като част от споразумението, което бе постигнато.

Такива драстични мерки са нужни, за да се предотврати фалит на Гърция през следващия месец, когато страната трябва да изплати 14.4 млрд. евро за облигации. Преструктурирането на дълга се очаква да започне скоро, като целта е да се приключи до началото на март. Новото ниво на рейтинг ССС означава, че вероятността за фалит е изключително голяма в краткосрочен план, уточняват от Fitch. Те добавят, че също ще понижат и рейтинга на облигациите на страната.

По този начин Гърция затъна още повече в територията на дълговете книжа, които вече се класифицират като абсолютен “боклук”. Следващата оценка в скалата на Fitch е D, която е и най-ниската, отговаряща на фалит. Това означава, че плащанията по облигациите са преустановени.

Пазарите почти не реагираха на това решение. Еврото остана в тесните граници между 1.3211 – 1.3265 спрямо американския долар. Спрямо японската йена единната валута дори се повиши с нови 100 пипса, достигайки до 106.50 йени, което е най-висока стойност от 9-ти ноември насам. Значителен ръст еврото записа и срещу британския паунд, поскъпвайки до 0.8460 паунда.

Причина за всеобщия спад на английската валута на форекс пазара бе изнесеният доклад от срещата на централната банка на 9-ти февруари. От него става ясно, че решението да се остави основната лихва непроменена на рекордно ниското равнище от 0.50% е било взето единодушно. Същевременно двама от членовете на борда са пожелали увеличението на стимулиращата програма да бъде със 75 млрд. паунда, а не с 50 млрд.

Икономиката на еврозоната продължава да затъва, след като индексът на бизнес климата на ЕС спадна в рецесионната зона, към 49.7 пункта. Така се възобновяват страховете, че районът е пред рецесия. Икономисти от Dow Jones предвиждаха ръст до 50.8 пункта. От Dow Jones припомнят, че икономиката на еврозоната се е свила с 0.3% през последните три месеца на 2011 г. и ако тази тенденция се запази през текущото тримесечие, то от техническа гледна точка районът ще бъде в рецесия.

Петролът и златото продължават да поскъпват

Цената на петрола на международните пазари се повиши до нов 10-месечен връх. Американският лек суров петрол нарасна до 106.60/70 долара за барел като проби низходящата тренд линия тръгваща от историческия връх в 147 и минаваща още през върхът от месец май 2011 г., в 114.75 долара. Така вероятността от покачване във средносрочен аспект се запазва.

Стойността на априлските фючърси на северноморския суров петрол тип Brent, на лондонската борса се повиши над 123 долара за барел.

Причина за новия ръст на черното злато беше новината от Иран, където експерти на Международната агенция за атомна енергетика не бяха допуснати до ядрените обекти. Иранските власти не дадоха никакво обяснение за позицията си.

По-рано през деня, британският вестник Financial Times публикува прогнозата си, че цената на черното злато може да отскочи до рекордни нива през настоящата година заради увеличаването на напрежението в Близкия Изток.

В ранните часове на тази сутрин лекият петрол се търгува на цена от 105.80/90 долара, а сортът Брент – към 122.80/90 долара за барел.

Златото също нарасна по време на вчерашната търговия, покачвайки се с 18 долара за деня, до 1775/76 долара за унция. Така цената на жълтия метал достигна до нов 3-месечен връх.

Недоверието на инвеститорите в гръцкия спасителен план, влошаващите се икономически показатели в еврозоната и нарастващото напрежение в Близкият Изток създават условия за покупки на активи убежища, каквото е златото.

Към тази сутрин ценният метал се търгува на нива от 1773/74 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички