Инвеститорите се насочиха към прибиране на печалби


Инвеститорите се насочиха към прибиране на печалби
Снимка:

456

EUR/USD се понижи по време на вчерашната търговия, след данните за индустриалното производство на Германия, разочароваха инвеститорите.

През юни германското индустриално производство отчете малко по-голям спад, от този, който се очакваше, обявиха от министерството на икономиката, което говори, че ключовият производствен сектор на страната се е забавил в края на второто тримесечие. Индустриалното производство е спаднало с 0.9% през юни по месечно коригирани данни, докладва министерството, което е по-голям спад от този с 0.8%, прогнозиран от икономистите, запитани от Dow Jones Newswires, преди излизането на доклада.

Германската икономика досега остана относително устойчива на дълговата криза, погълнала страните от еврозоната, като отчете силен растеж през първото тримесечие от 0.5%, който задържа 17-те държави от еврозоната извън рецесията. Последните данни обаче показват, че страната започва да усеща влиянието на кризата и забавения растеж властващи в еврозоната.

Слабостта на еврото се наблюдаваше и спрямо другите му основни конкуренти на форекс пазара, като японската йена, австралийския и канадския долар, както и спрямо британският паунд.

Английската валута бе сред най-печелившите, след като председателят на централната банка, Марвин Кинг заяви, че на този етап не се обмислят нови понижения на основната лихва, която на рекордно ниски нива от 0.5%. Кинг допълни, че едно такова понижение би било контра-продуктивно и не би помогнало за икономическото възстановяване. След изявлението на Кинг GBP/USD поскъпна до 1.5670, където се търгува и тази сутрин.

Това, което ограничи поскъпването на английската валута, бе изнесеният преди това доклад за инфлационните очаквания, според който инфлацията в страната ще остане под целевото й ниво през следващите две години, тъй като кризата в еврозоната и фискалните ограничения в Обединеното кралство влияят негативно на търсенето. Прогнозите за БВП се сведоха до ръст от 2%, в сравнение с прогнозата от 2.5% от месец май.

Борсовите индекси в Европа, а в последствие и отвъд океана останаха да консолидират, след тридневната серия от повишения. Липсата на важни икономически данни, както и несигурността около Гърция, насочи инвеститорите към прибиране на натрупаните печалби.

Кредитният рейтинг на Гърция може да бъде понижен отново от Standard & Poor’s, заради опасения, че задлъжнялата държава ще се нуждае от повече помощ от страна на кредиторите й от Европейския съюз.

Перспективата за кредитния рейтинг „CCC“ на Гърция, който вече е с осем степени под инвестиционния ранг, беше ревизирана от стабилна на отрицателна, обяви S&P вчера в становище. Промяната отразява риска от понижение на рейтинга, ако Гърция не съумее да получи следващия транш от заеми от спасителния пакет на ЕС и МВФ, обяви рейтинговата компания.

Цените на петрола и златото остават в консолидация

Цената на американския лек суров петрол остана без съществена промяна по време на вчерашната търговия, въпреки че се покачи до нов 3-месечен връх към 94.66 долара за барел, в следобедните часове на деня, инвеститорите върнаха цената в изходно положение, към 93.30/40 долара за барел.

Въпреки че запасите от петрол на САЩ отчетоха понижение до 369.9 млн. барела, спрямо 373.6 млн. за предходният период, цената тръгна надолу. Тази сутрин черното злато се котира на нива от 93.70/80 долара за унция, а сорта Брент остава да консолидира към 112 долара за барел.

Златото продължава да задържа позициите си над 1600 долара за унция, въпреки слабият интерес към метала през последните няколко дни. През изминалият ден златото се движеше в границите между 1603 – 1617 долара за унция, като в крайна сметка затвори дневната сесия без промяна, на нива от 1612/13 долара за унция.

В ранните часове на деня ценният метал се котира на цена от 1615/16 долара за унция, което е повишение от 0.2% за азиатската сесия.

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички