Инвеститорите вече не вярват на Атина


Инвеститорите вече не вярват на Атина
Снимка:

368

Гърция се споразумя с Европа, след продължителни и мъчителни преговори и вече официално е заложник на европейската общност. Ако всичко върви по план страната ще бъде зависима от редица други държави и частни кредитори, участвали в нейното спасяване от неконтролиран фалит.

Въпреки постигнатото споразумение пазарите останаха раздвоени, несигурни и скептично настроени по отношение на бъдещето на Гърция, и въобще по прилагането на плана и приетите мерки за икономии. Инвеститорите вече не вярват на Атина, след като дълги години гръцките политици са лъгали своите кредитори и съюзници от европейската общност.

Според инвеститорите, Гърция скоро ще наруши условията по отпускането на втория спасителен пакет. „Сделката с гръцките кредитори ще се разпадне, след като през април в Атина бъде избрано ново правителство“, прогнозира хедж фонд мениджърът Денис Гартман, цитиран от CNBC.

Всичко, което политиците могат да направят е да отложат фалита с няколко седмици, или в най-добрия случай с няколко месеца, коментира инвеститорът. След два месеца гърците ще избират нов парламент и последните проучвания говорят за нарастваща популярност на левите партии, които се противопоставят на мерките за бюджетни икономии. След изборите ще имаме ново правителство и никой не трябва да се съмнява, че първото му решение ще е да зачеркне всички споразумения, посочва той.

Гартман препоръчва на клиентите си да продават евро, което след обявяването на сделката поскъпна спрямо останалите глобални валути, но този ръст беше слаб и краткотраен.

При отварянето на европейската сесия, единната валута дори бе подложена на натиск, но като цяло остана да се търгува във тесни граници и приключи деня без съществена промяна в цената спрямо американския долар и японската йена – съответно 1.3220/30 долара и 105.40/50 йени.

Анализатори на Dow Jones смятат, че веднъж щом двойката EUR/USD преодолее нивото при 1.3320, то тя ще набере сила в посока ногоре. Според други обаче проблемите за еврото тепърва започват. Според тях лидерите от ЕС само печелят време. Планът може да работи за "академици, икономисти и силно заинтересовани", но всички останали знаят, че той е само отсрочка и купуване на повече време, тъй като не бе постигната никаква резолюция. Гърция не може и няма да посрещне изискуемите нива на дълг, дори и след "доброволното" им преструктуриране.

Според ръководителя на норвежката централна банка Юстейн Улсен, Европейският съюз все още не е вън от опасност въпреки приемането на спасителния пакет за Гърция. Според него има някои много положителни новини, но дългът в Европа не е изчезнал. Европейските държави обсъждат кой колко да поеме от сметката и само се лутат около дълга, заяви Улсен.

Най-голямото предизвикателство пред Гърция е икономиката, която е в режим на "свободно падане". Рецесията в страната продължава за шеста поредна година. БВП спадна със 7% през последното тримесечие на 2011 г. , а безработицата към момента е 21% и нараства. Към 2015 г. ще бъдат закрити 150 хил. работни места в държавната сфера.

Петролът продължава да поскъпва

Петролните продукти продължиха своето покачване и по време на вчерашната търговия, въпреки лекия превес на американския долар спрямо повечето световни валути. Априлските контракти на лекия суров петрол се изкачиха до 106.50 долара за барел, по време на американската сесия вчера. Сортът Брент от своя страна нарасна до 122 долара за барел.

Президентът Барака Обама ще посети Флорида в четвъртък и ще говори за мерките, които Съединените щати ще предприемат, за да овладеят поскъпването на горивата, предаде Ройтерс.

Белият дом ще отдели особено внимание на поскъпването на горивата, което вероятно ще бъде една от основните теми в предизборната кампания. Обама ще наблегне на възможностите за увеличаване на производството на горива от местни източници и ще насърчи американците да намалят потреблението, да увеличат производството и да разнообразят енергийните източници.

Тази сутрин лекият петрол се разменя на цена от 106.00/10 долара, а сортът Брент се търгува в нива 121.50/70 долара за барел.

Златото нарасна с близо 25 долара по време на вчерашната търговия, до 1759 долара за унция, което е най-високата стойност от началото на месеца. Тази сутрин жълтият метал се разменя на цена от 1755 долара за унция, което е спад от 0.2% за азиатската сесия.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички