Испания и Кипър се наредиха на опашката за помощи


Испания и Кипър се наредиха на опашката за помощи
Снимка:

459

 Еврото започна седмицата с понижение, макар и минимално, на фона на случващото се в Европа.

Европейската дългова криза продължава да се разраства, като през изминалия ден взе поредните две жертви, отправили молба за финансова помощ. EUR/USD затвори около 1.25, където се търгува и в ранните часове на тази сутрин.

Най-значителен спад еврото регистрира спрямо японската йена, като двойката отново се търгува под психологическата граница от 100 йени за едно евро. По-голяма част от европейските борсови индекси отчетоха спад от около 2%.

Испания официално поиска помощ от Европейският съюз, за да рекапитализира затруднения си банков сектор, обявиха вчера от Еврогрупата. В официалното искане не са посочени подробности от плана за финансова помощ, който се очаква да бъде готов до 9 юли. По-рано този месец, испанският финансов министър Луис де Гуиндос постигна споразумение с Еврогрупата за 100 млрд. евро от европейските спасителните механизми, въпреки че според последните проучвания испанските банки се нуждаят от суми между 51 млрд. и 62 млрд. евро .

Кипър последва Испания и официално стана петата европейска страна, поискала помощ от европейските спасителни фондове, след като не успя с лични средства да стабилизира засегнатия от гръцката дългова криза, банков сектор.

”Целта на поисканата помощ е да ограничи рисковете за кипърската икономика, особено тези, произтичащи от финансовия сектор, заради големите му експозиции към Гърция", се казва в изявление на правителството.

По-рано през деня, рейтинговата агенция Fitch намали рейтинга на Кипър до неинвестиционен клас, ВВ+, спрямо BBВ- и предупреди, че са възможни и допълнителни понижения. Fitch беше последната от трите рейтингови агенции, които понижиха кредитния рейтинг на Кипър, и ограничиха реакцията на пазара към решението. Fitch обяви, че фискалните разходи за подкрепа на банките биха могли да бъдат в размер на 6 млрд. евро, което ще тласне общия правителствен дълг над 100% от брутния вътрешен продукт на страната.

Допълнителен натиск върху финансовите пазари оказва песимизмът, че на предстоящата в края на седмицата Европейска среща на върха, няма да се вземат по-решителни конкретни мерки за справяне с разрастващата се криза в Еврозоната. Следобедните коментари на немския канцлер, Меркел сякаш потвърдиха този песимизъм.

Меркел отхвърли емитирането на общи еврооблигации, както и общи схеми за застрахователни депозити. Доходността на 10 г. облигации на Германия се покачи рязко от 1,12 % до 1.578 % от опасения, че по-голямо участие на държавата в спасителен план на Европа ще има негативен ефект върху финансовото и състояние.

Петролът остава в ниските си нива за годината

Американският лек суров петрол остана под натиск и през вчерашният ден. В следобедните часове черното злато срещна подкрепа към 78 долара за барел и отчете известно повишение към 79.30/40 долара, за да затвори денят на нива около 79 долара за барел.

Лондонският сорт Брент също остава в най-ниските си нива от началото на годината, въпреки че отчете минимален ръст към 91 долара за барел.

Ръстът на долара на фона на тресящата се от дългове Европа, предизвиква бягство от рискови активи и увеличава песимизмът на инвеститорите за какъвто и да било икономически растеж в средносрочен план. По време на азиатската сесия тази нощ търговията остана слаба, като в ранните часове на деня лекият петрол се търгува на цена от 78.80/90 долара, сорта Брент – към 90.70/80 долара за барел.

Златото отчете ръст от 17 долара за деня, повишавайки се до 1583/84 долара през първия ден от седмицата. Тази сутрин ценният метал се търгува на цена от 1582/83 долара за унция.

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички