Изказването на Драги върна доверието на инвеститорите


Изказването на Драги върна доверието на инвеститорите
Снимка:

482

EUR/USD поскъпна със 130 пипса през изминалият ден, което е ръст от 1,2% след  изказването президента на ЕЦБ, Марио Драги. Доброто възходящо движение проби зона на дългосрочни стопове и провокира към закриване на екстремално късия пазар преди данните за БВП на САЩ днес и FOMC през следващата седмица, които се очаква да подхранят очаквания за нова програма от "количествени улеснения" (QE3). Драги заяви, че еврото е много по-силно отколкото хората си мислят, тъй като е направен значителен прогрес през последните шест месеца, който още не се е проявил. Той допълни още, че ЕЦБ ще направи всичко, което е необходимо за да подкрепи единната валута.

Тези коментари дойдоха, след като испанските политици призоваха ЕЦБ да направи повече в борбата с финансовата нестабилност, която тази седмица доведе до ръст на  доходността на испанските облигации до рекордно за еврозоната ниво. След речта на Драги, доходността на 10-годишните облигации, която се докосна до рекордните 7.69% на 22-ри юли, падна с 14 базисни пункта. „Неговите коментари със сигурност подсказват, че темата за закупуване от ЕЦБ на испански и италиански облигации отново е на дневен ред за обсъждане, както и тази за още една дългосрочна операция по рефинансиране,“ заяви Крис Сиклуна, анализатор в Daiwa Capital Markets в Лондон. „Но, точно както и миналото лято, ние очакваме каквито и да било нови покупки на облигации от ЕЦБ да бъдат временни и ограничени, докато не бъдат въведени други политически мерки.“

В следобедните часове позитивното настроение от Европа се прехвърли отвъд океана и предизвика зелена вълна на Wall Street. Основният американски индекс Dow Jones Industrial Average достигна най-големия си ръст от около месец насам, покачвайки се с 1.66%, до 12884 пункта. По-широкообхватният индекс S&P-500 се покачи с 1,67 на сто до 1360 пункта. Индексът на технологичните компании Nasdaq отчете ръст от 1,44 на сто до 2895 пункта.

Допълнителна подкрепа за индексите бе спадът в молбите за помощни за безработни в САЩ. Броят на молбите е намалял за четвърти път през последните пет седмици, което говори за подобрение на затруднения пазар на труда. Първоначалните молби за безработни намаляха с 35 000 до сезонно коригираните 353 000 през седмицата, приключила на 21-ви юли, обявиха от Трудовият департамент на САЩ. Това е далеч под прогнозата на икономистите за 380 000 молби. Общият тренд на показателя, който се възприема като по-изчистена информация за пазара на труда, се е понижил до най-ниското си ниво от 31-ви март досега.

Активността на инвеститорите по време на азиатската сесия тази нощ беше изключително ниска на фона на европейският и американският преди това. При ниските обеми на търговия валутните пазари останаха почти без промяна, запазвайки нивата достигнати към края на американската сесия. За днес по-съществени икономически данни са индексът на потребителските цени за Германия и предварителните изчисления на БВП на САЩ за второто тримесечие. 

Златото с трети пореден ден на ръст

Златото последва еврото и апетита за риск на пазарите като цяло, след оптимистичното изказване на президента на ЕЦБ, Марио Драги, по отношение стабилността на единната валута и безрезервната подкрепата, която тя ще получава от ЕЦБ и за в бъдеще. Ценният метал записа трети пореден ден на ръст като увеличи стойността си с 13 долара, до 1616 долара за унция. Това е най-високата стойност на златото от началото на месеца. Жълтият метал отново се доближава до горната част на рейнджа – към 1630/40, в който се намира от началото на летният сезон. При пробив на това ключово ниво, златото най-вероятно ще поднови възходящият си тренд и на първо време ще се ориентира към 1670 – 1700 долара за унция. Тази сутрин цената на метала се котира на нива от 1616/17 долара за унция.

Петролът също отчете повишение, макар и минимално, американският лек суров петрол нарасна с около 50 цента за деня, до 89.70 долара за барел. Сортът Брент от своя страна повиши стойността си с около долар, до 105 долара за барел.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички