Изказвания на представители на ФЕД спряха покачването на долара


Изказвания на представители на ФЕД спряха покачването на долара
Снимка:

940

Ралито на долара спря днес, след като двама представители на Федералния резерв омаловажиха страховете на пазарите за предстоящия край на стимулите,  зелените пари обаче остават подкрепени заради страховете от затягането на кредитите в Китай.

Китайските акции претърпяха в предишната сесия най-големите дневни загуби за последните почти 4 години докато властите се опитват да ограничат големия растеж на кредитите, който поражда опасения за недостиг на ликвидни средства на паричните пазари.

Доходността по американските облигации слезе от почти двегодишните върхове, които достигна вчера и това спря растежа на долара. Валутата и доходността слязоха след като представителите на ФЕД в Минеаполис и Далас, Нарайна Кочерлакота и Ричард Фишер, успокоиха инвеститорите, които се страхуват от намалението на месечните покупки на облигации от ФЕД на стойност 85 милиарда долара. Кочерлакота е на мнение, че финансовите пазари грешат ако са си помислили, че ФЕД е по-агресивно настроен, докато Фишер заяви, че ФЕД все още ще продължи с поощренията дори и да намали стимулите. Миналата седмица председателя на ФЕД Бен Бернанке заяви, че централната банка ще намали покупките на облигации в края на тази година ако икономиката продължи да се подобрява според очакванията.

Еврото е стабилно срещу долара на 1.3113 и се оттласна от дъното на 1.3058, което достигна вчера, най-слабата стойност след 5ти юни. Долар/йена е на 97.50 и доста далеч от двуседмичния връх от понеделник на 98.72. Дилъри отбелязаха, че американски парични фондове продължават да купуват долари срещу йената.

Предстоящите икономически данни от САЩ придобиват по-голямо значение в светлината на посланието от ФЕД, че политиката му по отношение на стимулите зависи от представянето на икономиката през следващите месеци. По-късно днес ще бъдат обявени резултатите за дълготрайните стоки, потребителското доверие и жилищата.

Доларът се отдръпна срещу високодоходните валути, които бяха най-силно поразени заради перспективата от по-високи американски лихви. Австралийският долар днес е на 0.9219 срещу американския си съименик след 33-месечното дъно от вчера на 0.9145. Само за два месеца валутата се обезцени с над 10%. Съпротива е преодоляното дъно от 11 юни на 0.9324, но доста дилъри са на мнение, че австралийския долар е все още под натиск и по-скоро ще тества подкрепите в посока надолу.

Глътка въздух за златото след изказванията от ФЕД

Златото се покачи леко, благодарение на слабостта на долара, която дойде след изказването на двамата представители на Федералния резерв, които омаловажиха предстоящия край на монетарните стимули. Жълтият метал обаче е все още със 7% обезценка от началото на миналата седмица заради опасенията за по-ранен край на месечната програма за покупки на облигации от ФЕД на стойност 85 милиарда долара.

Спот цената днес е 1275 долара за тройунция след спад вчера с 1%. Той дойде при опасения за липса на ликвидни средства в Китай и при спад на американските акции, който пък породи разпродажби на злато за покриване на загубите.

Миналата сряда председателя на ФЕД Бен Бернанке даде пределно ясен сигнал, че централната банка обмисля намаляване на покупките на активи, които в момента са в размер на 85 милиарда долара. Вчера обаче представителя на ФЕД-Минеаполис Нарайна Кочерлакота заяви, че инвеститорите бъркат ако считат, че след последното заседание централната банка е станала по-агресивна и да търси повишение на лихвите. От своя страна представителя на ФЕД-Далас Ричард Фишер заяви, че дори банката да намали стимулите тази година, тя все така ще продължи с монетарните облекчения.

Опасенията за кредитна криза в китайската банкова система намаляха, тъй като краткосрочните лихви паднаха. Централната банка оповести, че на пазара има достатъчно ликвидни средства, но е нужно банките да подобрят управлението на парите и да контролират заемите.

Най-голямата асоциация на бижутерите в Индия поиска от членовете си да спрат продажбите на златни кюлчета и монети, което е около 35% от техния бизнес. Призивът е в подкрепа на усилията на правителството да намали вноса на злато с което да спре растежа на дефицита по текущата сметка.

HSBC стана поредната банка, която намали прогнозите си за цената на златото през 2013 година и свали очакванията си от 1542 на 1396 долара за тройунция. Прогнозите й за 2014 се преместиха от 1600 на 1435 долара за тройунция. Аргументите са основно плановете на ФЕД да намали икономическите стимули и вероятността за слаб растеж в Китай.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че активите му са спаднали в понеделник с 0.43% до 985.73 тона, което е най-ниска стойност за последните над 4 години.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички