Измамно спокойствие за еврото


Измамно спокойствие за еврото
Снимка:

505

Еврото задържа печалбите си по време на азиатската търговия, но не успява да направи сериозен пробив заради разочароващи корпоративни резултати на „Ситигруп”, които неутрализираха положителни данни от Китай, Германия и САЩ.

Единната валута се разменяше в 5 часа за 1.2775 срещу долара, но е под върха от вчера на 1.2808. В същото време се и отдалечи от 17-месечното дъно от петък на 1.2623. Съпротива е 1.28, където преминава 14-дневната пълзяща средна, а след това 1.2850, което е горната част на низходящия ценови канал от ноември. Срещу йената, еврото се търгува на 98.00 и над 11-годишното дъно на 97.00 ударено в понеделник.

В непосредствен план рисковете пред еврото се крият в португалски аукцион на бонове по-късно днес и в испански аукцион на дългосрочни книжа в четвъртък. При положение, че ситуацията в Гърция остава крайно неясна, последните печалби на еврото в кросовете могат да се окажат нетрайни и то отново да пада.

Португалия ще се стреми да продаде до 2.5 милиарда евро под формата на съкровищни бонове по време на най-големия си аукцион след извънредната помощ, получена миналата година. Германия ще търси отново днес 4 милиарда евро на облигационния пазар, следвана от Испания и Франция в четвъртък. Разговорите относно размяната на гръцкия дълг с международните кредитори ще се подновят днес. Сделката е необходима, за да се осигури новата извънредна помощ от ЕС и МВФ и за да се избегне неприятен фалит, когато в края на март големи плащания на облигации с падеж станат дължими.

Долар-йена падна за кратко до 76.54, ниво което не е виждано след масивните интервенции през октомври, но последва възстановяване до 76.70. Високодоходните валути също се представят добре и австралийският долар нарасна до най-високи нива за последните 11 седмици срещу американския си съименик достигайки връх от 1.0450 преди да загуби част от ускорението и да се върне на 1.0375.

Търсенето на рискови покупки получи подкрепа във вторник от данните за икономическия растеж в Китай, които намалиха опасенията за рязък спад на икономиката. В Германия, доклад показа, че настроенията на анализатори и инвеститори са отчели рекордни повишения през януари, докато измерване за фабричното производство в щата Ню Йорк разкри увеличение на растежа през януари, достигайки стойности невиждани през последните 9 месеца.

Рязък спад на печалбите на „Ситигруп” обаче ограничи новия оптимизъм. „Голдман Сакс” и „Морган Стенли” са други сред основните финансови корпорации, които ще публикуват резултатите си също тази седмица.

Стабилизацията на златото продължава 

Златото се търгува над 1650 долара за тройунция, докато инвеститорите преместват вниманието си обратно към европеската криза, след като цената напредна при данни показващи по-добри перспективи за световната икономика.

Спот цената през нощта остана почти без промяна на 1652 долара за тройунция след растеж през последните две сесии. Настроенията на пазарите са подобрени след положителни данни от Китай, Германия и САЩ, довели до покупки на суровините и акциите. Дълговата криза в еврозоната обаче остава основен акцент.

Междувременно Индия повиши вносните мита с 90% и удвои данъка върху среброто, тъй като търси увеличение на приходите.

Притежанията на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust нараснаха към 17 януари с 0.12% до 1255.67 тона злато.

Консултанската фирма за метали GFMS заяви във вторник, че златото може да достигне нов рекорден връх над 2000 долара за тройунция в края на 2012 или в началото на 2013 година, но допълни, че наближава краят на траещото 10 години рали, което доведе до повишение на цените с над 600%.

Американските борсови индекси завършиха с печалби във вторник, което доведе до най-високи нива за S&P 500 след началото на август. Печалбите обаче рязко намаляха в късната търговия, когато стана ясно, че „Ситигруп” е отчела рязко намаление на печалбите, което накара инвеститорите да намалят позициите си в банковия сектор.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички