Японската централна банка прие по-смели мерки в борбата с инфлацията


Японската централна банка прие по-смели мерки в борбата с инфлацията
Снимка:

539

Йената нарасна срещу долара и се отдалечи от две и половина годишното дъно от вчера, докато дилърите намаляваха залозите срещу валутата при въведените монетарни облекчения от Японската централна банка. ЯЦБ увеличи рано днес инфлационната си цел до 2%, поемайки неограничен ангажимент за покупки на активи, което изненада пазарите, които очакваха нов ръст на програмата за покупки на активи и отпускане на заеми, която до този момент е в размер на 101 трилиона йени (около 1.12 трилиона долара).

ЯЦБ направи съвместно изявление с правителството при оповестяването на новата цел от 2% инфлация, въпреки че двама от деветимата представители на управителния съвет на банката не одобриха това решение. Както се и очакваше, лихвите единодушно бяха оставени без промяна в обхват между 0% и 0.1%.

Миналата година през февруари ЯЦБ си постави цел за инфлацията от 1% и увеличи монетарните стимули пет пъти през 2012 година чрез увеличения на покупките на активи и на заемите. Министър-председателят Шинзо Абе обаче увеличи натиска върху централната банка за стремеж към 2%, като средносрочна цел и поемането на по-агресивни мерки при облекченията докато бъдат постигнати целите.

Късите позиции в йената нараснаха застрашително много преди заседанието на ЯЦБ и днес част от тях са закривани. Долар/йена слезе на 89.00, въпреки че вчера удари 90.25, най-висока стойност след юни 2010 година. След средата на ноември зелените пари поскъпнаха с 13%, а еврото с 20% срещу йената, тъй като спекуланти и дългосрочни играчи се настроиха крайно негативно срещу японската валута. В момента звучи съвсем разумно част от инвеститорите да затварят рекордните къси позиции в йената. Докато очакванията за растеж на долара срещу йената през тази година не са се променили, то в близък план има пространство за корекция и влизане в рейнджова търговия между 86 и 88 йени. Евро/йена също се отдалечи от 20-месечния връх от миналата седмица, падайки на 118.90, както и австралийския долар слезе до 93.95 йени при 4-годишен връх в петък на 95.02.

Междувременно еврото нарасна срещу долара до 1.3345, но остава ограничено от 1.34, което спря растежа през миналата седмица. При понижение има разположени стоп ордери под 1.3280 и 1.3250. Стратезите са на мнение, че единната валута ще остане добре котирана през следващите няколко сесии, най-вече заради намаляващите опасения за кризата в еврозоната. Вчера Бундесбанк обяви, че спада на икономиката в Германия би трябвало да се окаже краткотраен и добави, че най-голямата европейска икономика може би вече отново расте. Данни в петък показаха, че валутните спекуланти са увеличили залозите срещу долара и са купували евро. Причина са коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че перспективите пред еврозоната започват да се подобряват.

Интересът към златото намалява, но не е изчезнал

Златото нарасна днес, докато инвеститорите очакваха по-агресивните монетарни стимули от ЯЦБ, пренебрегвайки увеличение на данъците върху вноса на благородния метал в Индия. Спекулациите преди днешния ден, че ЯЦБ ще приеме по-смели мерки за стимулиране на третата по големина икономика в света доведоха до срив на йената вчера до две и половина годишно дъно и подхраниха надеждите, че японските инвеститорите ще започнат отново да купуват злато. Теоретично златото трябва да стане много привлекателно, тъй като японското правителство иска да обезцени валутата си.

Междувременно азиатския физически пазар затихна след съживяването в началото на годината, тъй като цената приближи нивата от 1700 долара, които са ключови нива на съпротива. Покупките намаляха, тъй като участниците на пазара купиха достатъчно преди Лунната Нова година, когато цената нарасна. Спот цената тази сутрин беше 1693 долара за тройунция, а според технически анализатори златото се нуждае от стабилност над съпротивата при 1694 долара, за да потвърди целта на покачването към 1706 долара.

Следените внимателно разговори за увеличение на тавана на дълга в САЩ показаха напредък. Републиканските лидери в камарата на представителите определиха за сряда гласуване за почти 4-месечно разширение на ограничението за заеми, но все още не е уточнен размера на сумата.

Индия повиши митата за внос на злато с 2% до 6%, за да намали покупките и овладее нарастващия дефицит по текущата сметка. Официалните лица обаче очакват само минимален спад на търсенето, тъй като мярката в голяма степен е калкулирана на пазарите, а и влиянието върху потреблението на златото е ограничено, тъй като по-високите тарифи могат да доведат до контрабанда.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички