Японските вносители продават йената


Японските вносители продават йената
Снимка:

413

Доларът нарасна днес от 10-дневно дъно срещу йената. Той беше търсен от японските вносители, след като намери техническа подкрепа.

Натискът от долара свали йената и срещу другите валути, като еврото и австралийския долар, докато високодоходните валути бяха като цяло стабилни след спада от миналата седмица, дължащ се на намаленото търсене на ресурси.

Въпреки че ралито в долар/йена загуби скорост, доларът остава силен, тъй като на два пъти през последните две седмици не пропадна под подкрепата на 81.97.

Паричните потоци от репатрирането на японски износители преди края на фискалната година не оказва натиск върху долара. Вместо това много по-видни са покупките при спадове от японските вносители.

Според специалисти, многото износители вече са приключили хеджирането на валути, не само до края на текущата бизнес година на 31 март, но и до края на първото тримесечие от следващата финансова година.

Долар/йена нарасна с 0.5% до 82.70, приближавайки отново 11-месечния връх от 15 март на 84.19. Силна подкрепа е 38.2% корекция на растежа от февруари до март при 81.06.

Евро/йена също се възстановява и поскъпна с 0.7% до 109.70. Австралийски долар/йена напредна с 0.2% до 86.50.

Слаби данни от Китай и еврозоната през миналата седмица напомниха на инвеститорите за нестабилния характер на икономическото възстановяване. Това спря разпродажбите на американските облигации и натежа върху долара, тъй като доходността по краткосрочните облигации се увеличи.

Евро/долар леко се отдръпна до 1.3255 при връх в петък на 1.3294. Миналата седмица единната валута не успя да преодолее съпротивата при 1.3302. Тя представлява 61.8% корекция на спада от края на февруари до средата на март.

Инвеститорите не продължиха ралито от миналата седмица, тъй като предстоят серия от събития през тази седмица. Между тях са икономически даннни от Германия, аукциони на облигации в Италия и среща на европейските финансови министри.

Италия ще търси да набере 7.5 милиарда евро от дълговите пазари след подновения натиск върху периферните части на еврозоната. Нов сигнал за загуба на доверие при тези облигации ще окаже натиск върху еврото.

Австралийският долар, който претърпя огромен срив през миналата седмица, се покачи днес до 1.0493 срещу американския си съименик спрямо затваряне в петък в Ню Йорк на 1.0475. Интересът за покупки беше на швейцарска банка. Днес сутринта търговията слезе на 1.0452. Прогнозата на стратези за тази седмица е котировки между 1.0220 и 1.0550.

Днес от Германия ще станат известни стойностите на IFO индекса, докато председателя на Федералния резерв Бен Бернанке ще произнесе реч в 15 часа, при която евентуално може да стане ясно дали ще има нови монетарни облекчения.

Златото удря едноседмичен връх, но не може да задържи печалбите

Цената на златото удари едноседмичен връх преди да изгуби печалбите и да се търгува в близост до затварянето от петък. Инвеститорите внимателно наблюдават енергийните и валутните пазари при търговията с метала.

В петък златото отчете най-голямото дневно покачване през този месец, което беше следствие на по-високите цени на петрола и резкия спад на долара в резултат на разочароващи данни за пазара на имотите в САЩ.

Днес закриване на къси позиции доведе в началото до покачване към 1669 долара за тройунция. Това обаче пък породи известни продажби. В краткосрочен план, златото остава уязвимо, заради по-добрите прогнози за американската икономика, високите реални лихви и по-слабото търсене от физическия сектор. Цени под 1650 долара могат да привлекат купувачи, въпреки че едва ли ще бъдат много.

Сутринта цената беше почти без промяна на 1663 долара за тройунция, при растеж от над 1% в петък и завършването с първа седмична печалба след три поредни седмици на спадове.

Последните положителни икономически данни от САЩ, силното рали на Уолстрийт и повишената доходност на американските облигации охладиха интереса на инвеститорите към златото. Въпреки това ралито не е изчерпано. Напълно възможно е да последват слаби данни от САЩ, тъй като възстановяването е крехко.

От друга страна и цената на петрола едва ли ще спадне лесно от текущите нива при напрегнатата обстановка около Иран. Тези фактори ще подкрепят и златото.

Най-големият златен фонд в света SPDR Gold Trust обяви, че притежанията му са намалели с 0.8% през миналата седмица, което е най-големия седмичен спад след края на декември.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички