Йелън съживи надеждите за повишение на лихвите през 2015


Йелън съживи надеждите за повишение на лихвите през 2015
Снимка: Getty Images

2144

Доларът расте днес след вчерашното изказване на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, която остави вратите отворени за повишение на лихвите още през тази година само седмица, след като централната банка отложи така дългоочакваната промяна.

Късно вчера Джанет Йелън каза, че очаква Фед да започне да повишава лихвите в края на 2015 при условие, че инфлацията остане стабилна и икономиката е достатъчно силна, за да увеличава заетостта. Нейните рядко срещани положителни коментари може би изненадаха една част от инвеститорите, които приеха решението от миналата седмица като знак, че скоро няма да има повишение на лихвите и това ще стане най-вероятно следващата година.

Преди изказването на Йелън пазарите бяха песимистични и американските индекси затвориха със загуби, докато предлагащите сигурност облигации нараснаха. Намаления на лихвите в Норвегия и Тайван допълнително доведоха до предпазливост. След речта на Йелън доходността по 10-годишните държавни облигации скочи, а фючърсите на американските акции нараснаха. Долар/йена се установи на 120.20, след като преди Йелън беше слязло на 119.21. Двойката се търгува в тесен рейндж от 118.60-121.38 този месец за разлика от предишния когато движенията бяха между 116 и 125. Очакванията са рейнджа да се запази дори и след вчерашните коментари.

Австралийският долар е на 0.7011 при вчерашно две и половина седмично дъно на 0.6938. Мрачните перспективи пред Китай, който е основния търговски партньор на Австралия, бавно и сигурно подкопаха валутата.

Бразилският реал рязко скочи от рекордни дъна след обещанието на централната банка да защитава валутата с всички необходими средства.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички