Йената пада след резултатите от изборите в Япония


Йената пада след резултатите от изборите в Япония
Снимка:

439

Йената падна до най-ниското си ниво спрямо долара за последната година и половина, след като консервативна Либерал-демократическа партия (ЛДП) спечели категорична победа на изборите в Япония, проведени в неделя.

Очаква се новата водеща партия в Япония да предприеме агресивна парична политика за намаляване на дефлацията в страната.

Бившият министър-председател Шиндзо Абе получи още един шанс да поеме кормилото на страната. ЛДП и нейният коалиционен партньор партия Нова Комейто си осигуриха 2/3 от необходимото мнозинство в горната камара на парламента, което означава, че новото правителство ще има голяма подкрепа за прокарване на своята политика. Абе, който си подаде оставката като премиер на Япония през 2007 г., позовавайки се на влошеното здраве на икономиката, сега призова за "неограничени" парични облекчения и големи разходи за обществени поръчки за строителство, с цел да спаси икономиката от четвърта поредна рецесия от 2000 г. насам.

Доларът поскъпна до 84,48 йени, достигайки най-високата си стойност от април 2011 г. досега. При затварянето на пазара в петък доларът се търгуваше за 83,50, като в ранната търговия в понеделник след новината цената на долара е на ниво от около 84 йени.

Еврото достигна максимална цена от 111.30, след което цената се падна на ниво от 110,50 йени.

Австралийският долар се покачи до 89.01 йени за първи път от май 2011 г., преди да се понижи до 88,53 йени.

По-късно тази седмица Японската централна банка има среща, на която повечето анализатори очакват централната банка допълнително да засили паричните стимули. Според повечето икономически източници, най-вероятно банката ще увеличи купуването на активи, от сегашната им стойност от 91 трлн. йени с още около 5-10 трилиона йени.

През последните седмици, инвеститорите бяха с мечи позиции спрямо йената, след като предварителните социологическите проучвания сочеха ЛДП за бъдещ победител на изборите.

Валутните стратези на банка Barclays препоръчват поддържането на дълги позиции в йената, тъй като техните оценки показват, че за да се стигне до повишаването на инфлацията в Япония с около 1,5% на годишна база е необходимо 10% номинално обезценяване на японската валута.

На последното си заседание миналата седмица, Федералният резерв на САЩ обяви нов етап на парични стимули и предприе безпрецедентната стъпка за задържане на лихвените проценти близо до нулата, докато безработицата в страната не достигне най-малко 6,5%, което е далеч от сегашните 7.7%. Това накара валутните спекуланти да се обърнат към продажби на щатски долари.

Това помогна на еврото, което в ранната търговия в понеделник достигна 7-месечен връх спрямо долара, достигайки цена от 1,3186 долара.

Златото стартира с поевтиняване за трети пореден ден

За трета поредна сесия цената на златото се понижи, като основни причини са спадът в обема на търговията поради предстоящите празници и напредъкът в бюджетните преговори на САЩ.

Говорителят на камарата на САЩ, Джон Бонър заяви, че е готов да приеме увеличение на данъчната ставка за най-богатите американци, което бе основната пречка от страна на републиканците в преговорите за споразумение относно "фискалната пропаст" в САЩ.

Но засега няма сигурен знак от страна на демократическата партия в САЩ, че са готови за намаляване на разходите по бюджета. Президентът Барак Обама среща силна опозиция в редиците на своята партия относно мерките за съкращаване на бюджетните разходи.

Спот цената на златото се придвижи надолу до 1691.60 долара за тройунция в ранната търговия за деня.

Цената на петрола остана без промяна при започването на търговията в понеделник, подкрепена от от по-добрите икономическите перспективи пред топ консуматора на енергия Китай. Все пак инвеститорите остават предпазливи поради неизвестността около американските преговори относно "фискалната пропаст", наближаваща в края на годината.

Страховете относно несигурната обстановка в Близкия изток и Северна Корея, допълнително подкрепят цената на петрола.

Цената на американския суров петрол нарасна с 9 цента до 87,37 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички