Йената падна до 20-месечното дъно срещу долара


Йената падна до 20-месечното дъно срещу долара
Снимка:

563

Йената се търгува около 20-месечното дъно срещу долара, въпреки че търговията беше спорадична заради неликвидните условия и очакваното тази сутрин решение на Японската централна банка.

Изправена пред нарастващ политически натиск тя вероятно ще разшири програмата си за покупки на активи, която в момента е за 91 трилиона йени (около 1 трилион долара) и може би ще приеме нова инфлационна цел от 2%. Шансовете за ново изливане на йени в икономиката доведоха до обезценка на японската валута срещу долара с почти 9% след септември.

Долар/йена сутринта беше 84.15, след като достигна вчера до 84.62, ниво невиждано от април 2011 година. Евро/йена е 111.25 при 16-месечен връх в сряда на 112.59. Натискът върху ЯЦБ да действа е много силен, но в същото време тя трябва да запази доверието и да подчертае, че по-големия проблем е фискалния. Не е малка вероятността ЯЦБ да действа по-предпазливо, за да не изплаши пазарите и да остави големите решения за януари. При вече силно песимистичните пазари за йената, анализатори предупреждават, че едни смели действия могат да притиснат късите позиции и да доведат до рязко покачване на йената.

Доларът и йената, считани за валути предлагащи сигурност, се радваха на кратко облекчение след влошаването на преговорите за разрешаване на фискалната пропаст в САЩ. Републиканците оповестиха планове за алтернативен данъчен план, който да бъде гласуван в Конгреса тази седмица. Планът в голяма степен пренебрегва постигнатия досега напредък при преговорите и това провокира президента Барак Обама да заплаши с вето при одобрение от Конгреса. Това доведе еврото до спад от осем и половина месечния връх на 1.3309 до под нивата от 1.32.

Австралийският долар също пострада и достигна едноседмично дъно от 1.0470, което е с над 1 цент под тримесечния връх от миналата седмица. Под натиск попадна и новозеландския долар, който слезе до почти 2-седмично дъно около 0.8329 след данни показали, че икономиката се е забавила с повече от очакваното през третото тримесечие. Растежът на БВП е само 0.2% през въпросното тримесечие, докато пазарите очакваха два пъти по-голяма цифра. В допълнение растежа за второто тримесечие беше ревизиран надолу до 0.3%. Всичко това означава, че през 2013 година шансовете за намаление на лихвите са по-големи отколкото за увеличение, но като цяло най-вероятния вариант е лихвите да останат дълго време без промяна.

Слабото търсене възпрепятства растежа на златото

Златото е стабилно днес заради несигурността около преговорите за бюджета в САЩ, която държи инвеститорите под напрежение. В същото време интереса за покупки на физическия пазар в Азия не помогна за значителен растеж на цената от тримесечното дъно, ударено по-рано през седмицата.

Разговорите във Вашингтон за избягване на фискалната криза достигнаха до задънена улица, а крайния срок за избягване на драстичното повишение на данъци и намаление на разходи от 600 милиарда долара приближава. Мярката, наречена фискална пропаст, заплашва да върне най-голямата икономика в света отново в рецесия.

По-рано през седмицата златото падна до най-ниски нива след края на август и продължава да се търгува около тях, а инвеститорите се колебаят дали да го купуват. В началото рязкото поевтиняване доведе до покупки от Азия, което даде подкрепа на метала, но търсенето не беше достатъчно, за да доведе до растеж на цената.

Спот цената днес е 1666 долара за тройунция, същата при която пазара затвори вчера. Ключова подкрепа е намиращата се в непосредствена близост 200-дневна пълзяща средна при 1660.82 долара за тройунция. Според анализатори цената може да консолидира в рейнджа между 1660 и 1688 долара още една сесия преди евентуално да пропадне към 1631 долара за тройунция. По-слабото от очакваното физическо търсене от Азия остава основна пречка за растежа на златото. При липсата на по-силен интерес жълтият метал вероятно ще изпитва затруднения в началото на следващата година.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust останаха без промяна на 1350.519 тона, което не е далеч от рекордните стойности на 1353.346 тона, достигнати в началото на декември.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички