Йената с над две и половина годишно дъно спрямо долара


Йената с над две и половина годишно дъно спрямо долара
Снимка:

480

Йената достигна над две и половина годишно дъно спрямо долара по време на ранната търговия в понеделник, след като японският премиер Шиндзо Абе подчерта необходимостта от агресивно парично стимулиране и призова Японската централна банка да определи средносрочна цел за равнището на инфлацията. В коментарите си преди заседанието на Японската централна банка (ЯЦБ), което ще се проведе на 21 и 22 януари, Абе каза, че ЯЦБ трябва да определи като цел равнище на инфлацията от 2 % и тази цел да бъде средносрочна, а не дългосрочна.

Абе допълни също, че той ще се срещне с експерти на паричната политика във вторник, за да потърси тяхното мнение отностно това кой да бъде следващият ръководител на Японската централна банка. Очаква се правителството на Абе да посочи през април за нов ръководител на ЯЦБ Масааки Ширакава, но номинацията се нуждае от одобрение от двете камари на парламента.

Последното изказване на новият японски премиер, за агресивна парична политика доведе до натиск върху йената и даде тласък на долара, който се покачи до 89,58 йени - най-високото ниво на зелените пари спрямо японската валута от юни 2010 година.

Миналата седмица Япония одобри пакет от 117 млрд. долара стимули за иконимиката, най-големият пакет от началото на финансовата криза, за да се опита да измъкне японската икономика от рецесията.

В ранната търговия в понеделник доларът се разменяше за 89,53 йени. Според повечето пазарни участници, доларът ще поскъпне още срещу йената в краткосрочен план. Очаква се атака на психологичекото ниво от  90,00 йени за долар. Японската валута също падна и спрямо еврото, като едно евро се разменяше за 119,92 йени в ранната търговия в понеделник, най-високото ниво на единната валута спрямо йената от май 2011 г.

Спрямо долара еврото поскъпна до най-високото си ниво от април 2012 г. до над 1.3400 долара.

Единната валута поскъпна, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги на пресконференция миналия четвъртък не даде индикации, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти в близко бъдеще. Европейската централна банка запази нивото на лихвените проценти и не даде знак за бъдещи съкращения на разходите за стимулиране на европейската икономика. В подкрепа на еврото бяха и данните за стабилния китайски износ, които развенчаха опасенията отностно глобалния икономически растеж

Изказването на Драги разочарова валутните търговци с мечи очаквания, които мислеха, че ЕЦБ ще бъде склонна да намали лихвените проценти с цел да се подпомогне закъсалата икономика в еврозоната.

Златото в очакване на новините през седмицата

Спот цената на златото нарасна слабо по време на ранната търговия в понеделник, тъй като инвеститорите очакват поредица от икономически данни през тази седмица, за да се прецени състоянието на най-развитите икономики в света.

Очаква се, данните за  продажба на жилища  и стоки на дребно в САЩ  да са устойчиви, като и повишение на икономическият растеж на Китай през последното тримесечие на 2012 г. При реализирането на тези прогнози, търсенето на ценни метали, които се използват в индустрията да нарастне.

Цената на спот златото в ранната търговия в понеделник бе 1667.50 долара за тройунция.

Според лондонската асоциация  London Bullion Market Association, се очаква цената на златото да се повиши с 5,1% тази година, което ще бъде покачване за тринадесета поредна година.

Според някой анализатори, бижутеркият сектор на Китай е достигнал до своята най-ниска точка на обороти и се очавка през следващите месеци, най-голямата, по пазарна стойност, световна бижутерска верига Chow Tai Fook, да се възползва от покачването на търсенето на златото, поради огромната си магазинната мрежа и от доминирането на златото, като предпочитан материал за бижута на китайският пазар.

Оптимизмът за световната икономика  помогна и за покачването на петрола в ранната търговия в понеделник. Цената на петрол нарасна с 30 цента, възстановявайки спада от 26 цента в петък. Последно петролът се търгуваше за 94,11 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички