Йената се отдръпва от върховете


Йената се отдръпва от върховете
Снимка:

533

Йената се покачи днес до 3-седмичен връх срещу долара при покупки от спекуланти, които доведоха до задействане на стоп ордери. Липсата обаче на последващи покупки от бизнеса доведе до връщане на йената.

Краткосрочно търгуващите играчи се надяваха потоците от репатриране на японските износители да помогнат на йената, но повечето японски компании вече приключиха валутното хеджиране. Това слага и край на търсенето на йени в края на фискалната година.

Долар/йена слезе до триседмично дъно от 81.83 при задействането на стопове под вчерашното дъно на 81.90. Появилите се покупки на долари, включително и от японски вносители, върнаха двойката на нива от 82.05.

 Въпреки че силното рали на долара загуби скорост през последните 3 седмици, зелените пари са на път да завършат тримесечието януари-март с растеж от близо 7% срещу йената, което е една от най-големите изненади засега през 2012 година.

Причините за растежа са подобряващата се американска икономика, липсата на нови проблеми в еврозоната и монетарните облекчения на Японската централна банка. Ралито получи подкрепа и от японските вносители, които купуваха долари, за да финансират нарастващите нужди от горива след спирането на ядрените реактори в Япония, заради ядрената криза във Фукушима. Прогнозите сочат, че долар/йена най-вероятно ще продължи да расте, макар и бавно, и през второто тримесечие.

Евро/йена се разменя за 109.58 и се отдръпна от дъното на 108.76, което е най-ниско ниво за последната седмица. Следвайки движенията си срещу долара, йената леко поскъпна и срещу високодоходните валути.

Това свали австралийски долар/йена с 0.3% до 85.35. Замирането обаче на потоците от края на фискалната година помогнаха на австралийския долар да се отдалечи от 6-седмичното дъно на 84.55, което достигна през вчерашния ден.

Докато доларът изпитва затруднения, еврото се възползва и се покачи срещу него с 0.4% до 1.3360, като движението получи сила след задействането на стоп ордери над вчерашния връх от 1.3350 и благодарение на спекулативни покупки в евро/йена. Евро/долар удари почти 4-седмичен връх във вторник след коментарите на председателя на Фед Бен Бернанке, който инидикира, че предстоят нови монетарни стимули.

Първоначална съпротива в евро/долар е 1.3375/85, докато ордери за покупки около 1.33 ще оказват подкрепа. Доста специалисти очакват проблемите в еврозоната отново да станат актуални и това да доведе до спад на еврото през следващото тримесечие. Европа остава най-рисковия фактор през второто тримесечие заради изборите в Гърция и Франция, които могат да възродят опасенията, че няма да се спазят поетите ангажименти за фискални реформи, ако спечелят тези които бяха срещу суровите мерки.

В неделя Китай ще оповести официалните стойности за март на PMI индекса. Пазарите се страхуват, че растежът в страната започва силно да се забавя и ще следят внимателно доклада. Предварителните прогнози сочат стойности от 50.8, което би било малко под февруарския резултат от 51.

В Япония стана ясно, че PMI индексът за март е необичайно силен и на 7-месечен връх от 51.1, докато други данни показаха, че и разходите на домакинствата са също силни.

Петролът спада, а златото без промяна

Американският лек суров петрол нарасна днес при спекулативни покупки след спада с повече от 5 долара през последните две сесии, който се дължеше на слуховете за освобождаване на стратегическите резерви в страните потребителки.

Фючърсите със срок на доставка месец май напреднаха в 4 часа сутринта с 65 цента до 103.43 долара за барел, след като в четвъртък завършиха със спад от 2.63 долара на 102.78 долара за барел. При сегашната цена американския петрол отчита ръст от 4.7% за тримесечието.

Натиск върху петрола оказва и докладът от сряда, който показа, че нивата на запасите в САЩ са нараснали със 7.1 милиона барела през миналата седмица, което е много повече от очакваното.

Сортът „Брент” със срок на доставка месец май нарасна с 36 цента до 122.75 долара за барел, след като вчера загуби 1.77 долара, приключвайки на 122.39 долара за барел. Английският петрол е на път да отчете 14.3% поскъпване за тримесечието.

Вчера министър-председателят на Франция съобщи, че има голям шанс Америка и Европа да достигнат до споразумение за освобождаване на част от стратегическите петролни резерви. Всичко това идва във време, когато Запада увеличава санкциите върху Иран в опит да спре ядрената програма на Техеран и докато много държави търсят алтернатива на иранския петрол. Някои членки на Международната агенция за енергетика бяха против новите координирани действия на агенцията, въпреки че тя направи изявление, че е готова да отговори ако пазарните условия изискват действия.

Американският президент Барака Обама най-вероятно днес ще заключи, че на световния пазар има достатъчно петрол, за да е възможно намаление на вноса от Иран, което ще бъде поредната стъпка в посока на санкции срещу държавите, които не намаляват иранския внос.

Дау Джоунс успя да отчете незначителни печалби в четвъртък, докато „Стандард енд Пуърс” и „Насдак” върнаха голяма част от първоначалните загуби и завършиха с незначителен спад. Това стана, тъй като инвеститорите се възползваха от разпродажбите и започнаха да купуват сини чипове на компаниите, които напредваха през цялото тримесечие.

Златото днес е почти без промяна след поевтиняване от 1% през вчерашния ден, но стабилното евро може да доведе до покупки от инвеститори, тъй като и самия метал е на път да реализира покачване от 6% през завършващото тримесечие.

Спот цената в 4 часа сутринта беше 1661 долара за тройунция. През седмицата беше достигнат двуседмичен връх близо до 1700 долара след очакванията за монетарни облекчения в САЩ, които се засилиха след изказването на председателя на Фед Бен Бернанке, че все още е рано да се говори за устойчив икономически растеж.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички